ПОЛИТИКА ЈЕ К.

Последњи коментари на чланак: Путин: Одустајемо од „Јужног тока“

Dragan-Pik-lon Todorovic | 02/12/2014 15:06

Postovana Politiko,
Ponovo se vracam sa komentarom jer sam se u medjuvremenu intezivno informisao na istoku i zapadu.Odnosno kod Murte i Kurte.Prvo sto sam primetio da su se obe strane usancile u svoje pozicije.To jest Brisel hoce monopol nad gasovodom a Moskva hoce da ima potpunu kontrolu nad svojim proizvodom(robom).Dok Vasington zeli nesto trece koje je samo u njegovom interesu.
Kad se sve oduzme i sabere kompromisno resenje za sve aktere( ove politicke melodrame)je da srpska ili ako bas hocete moze i srbijanska firma preuzme vlasnistvo nad gasovodom juznog toka.
To bi gospodin Putin trebalo objaviti i svet bi se ponovo sokirao perverznim odgovorom Brisela pa i Vasinktona!!!
Mozda se i varam.mozda bi zbog ostre zime mozda i progutali ovu knedlu?!!!.

Dvana esterac | 02/12/2014 15:07

„…направићемо на турској територији, на граници са Грчком…”

“…имати капацитет 63 милијарде кубика годишње, што је тачно онолико колико је био максимални пројектовани капацитет Јужног тока…”

Положити већ обезбеђене цеви по дну измењеном рутом до европског дела Турске је незнатно дуже. Уз то и Грци су ЕУ доказали да умеју да се изборе за сопствени интерес. Даљи след је краћи од планираног гасовод ка Италији, а дужи кроз Србију, овај пут после Македоније.

И оно модификовано из епске: „Бугари ће пожелети плина, али плина нигде бити неће.“

Mačak @Dvana esterac | 02/12/2014 15:55

Bilo bi to lepo kako ste vi to napisali. Mislim da od toga nema ništa.
Prvo možda Grci nešto i urade ali… Makedonija da li neko ozbiljan misli da je to država? SAD će još dugo biti igrač na ovom delu balkana (blondstil).
Kojim sličajem i da to čudo prođe kroz Makedoniji dovoljno je da jednim delom prođe tamo gde su Šiptari u većeini. Pametnom dosta Drugačije neće ići.

==============

 

Шеф Газпрома Алексеј Милер најавио да ће бити изграђен гасовод преко Турске, капацитета 63 милијарде кубика годишње, исто колико и Јужни ток

(Фото Ројтерс)

Готово је, пројекат је затворен, повратка више нема, изјавио је јуче у Анкари шеф Газпрома Алексеј Милер, коментаришући изјаву руског председника Владимира Путина да Москва у садашњим условимане може да настави са реализацијом гасовода Јужни ток. „Ми не можемо да почнемо изградњу у мору све док немамо дозволу Бугарске. Да започнемо, да стигнемо до бугарске обале и ту се зауставимо – то је просто бесмислено”, поручио је Путин на прес конференцији после сусрета са турским председником Реџепом Ердоганом.

– Имајући у виду став Европске комисије, која не доприноси реализацији овог пројекта, имајући у виду недавно добили одобрење надлежних институција у Холандији, али и да нисмо добили одобрење Бугарске, сматрамо да Русија у таквим условима не може да настави реализацију овог пројекта – истакао је Путин.

Председник Русије је рекао да је Москва договорила повећање испорука гаса Турској преко постојећег гасовода „Плави ток” за три милијарде кубних метара, као и да ће цена тих испорука од 1. јануара бити за око шест одсто нижа.

– Ми смо спремни не само да проширимо „Плави ток”, о коме смо већ говорили него и да изградимо још један систем гасовода, како бисмо осигурали растуће потребе турске економије. Ако буде оцењено као сврсисходно, направићемо на турској територији, на граници са Грчком, такозвани „гасни хаб” за потрошаче у Јужној Европи – саопштио је Путин одлуке донете јуче на седници председничког Савета за сарадњу Русије и Турске.

Такође, први човек Газпрома Алексеј Милер најавио је да ће нови систем гасовода, о коме је говорио Путин, имати капацитет 63 милијарде кубика годишње, што је тачно онолико колико је био максимални пројектовани капацитет Јужног тока. Тако ће нови, проширени, гасовод Плави ток, преузети све већ изграђене гасне инсталације за Јужни ток, које се налазе на територији Русије. Гас би се допремао до турско-грчке границе, односно на саму границу Европске уније, где не важи Трећи енергетски пакет Европске енергетске заједнице. Одатле би могли да га преузимају сви заинтересовани потрошачи, чиме би Русија, макар и заобилазним путем, добила приступ тржишту Јужне Европе.

…… итд.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s