ПАЖЉИВИ ЧИТАЛАЦ, Коментари. Kuda Srbijo?

Путин на паради 16. октобра

= избор: уредник „Insidera“

Ера Б Б | 30/09/2014 12:31

Жао ми је ако у време боравка председника драге нам Русије (посебно до 1918. и данас) не буде постављен споменик цару Николају Другом,који је тај споменик заслужио код нас више него било који други странац у историји Србије.

Драган Поповић | 30/09/2014 12:38

Први антифашистички покрет је био покрет пуковника Драгољуба Михаиловић .За свој успех и жртве његових сабораца ,за помоћ учињену савезничким напорима у Африци у борби против фашизма ,добио је многе похвале и одликовања још у току рата .Међу осталим одликовали су га генерал Шарл де Гол и Председник САД-а Труман.Прљава политика Енглеске и Черчилове манипулације су се окренули против дела генерала Драгољуба Мохаиловића,што га је ставило у немилост .Ликвидација легитимне војне организације у тадашњој Југославији и стављање на ноге илегитимне снаге,као што се и данас ради по свету,Југославијм су завладали комунисти.Успех свих комунистичких режима у Свету је познат ,а стање у Србији данас је последица тога.Те накарадне идеје још увек су узрок нашег данашњег стања.
Хвала Црвеној Армији што је протерала фашисте из Србије.На прослави тог великог догађаја мора се наћи место и за дело генерала Драгољуба Михаиловића .Морали би његови саборци,има их још живих,бити присутни на почасној трибини .

Slavko Kocić | 30/09/2014 11:04

fenomenalno,alal vam vera.
Više od pola teksta o prebijanju nesretnog andreja,vučićevog rođenog,najvoljenijeg brata.

… Putin dakle dolazi.super.Da se povrati rejting,nakon uspele parade.

Nikola G. | 30/09/2014 11:43

Lepo je sto dolazi Putin , ali … ako mu budemo organizovali vojni defile kako ce to shvatiti ostale zemlje ? Ali dobro , lepo je sto dolazi , Rusija nam je prijateljska zemlja , najveca zemlja na svetu .

неукротиви бунтовник | 30/09/2014 12:15

долазак путина није обична државничка посјета из неке кутоазије,то је чин јасног пријатељства,који не смије ни по коју цијену да буде сведен на протоколарно увиђање,он мора да носи унутарњу снагу оданости како велике русије,тако и мале србије,исувише је велика част за једну малу земљу каква је србија,да је посјети једна таква величина и удостоји својим присуством скромне сентенције на прохујало вријеме недобронамјерности,осјећај одређене топлине сигурно ће да разгали срца која су у скучености западне демократије осјетила највећу трагику свога народа,своје дјеце која су бестијално убијана,као на сафарију предодређене трулежи,има ту један исконски сублимат двије повезаности у нераскидиво пријатељство,без поговора какви вјетрови нелагоде дували овом вјетрометином,у том тренутку надам се да ћемо заборавити на све неподопштине које нам је запад учинио и отвореног срца поздравити великог сина велике замље,сви они који су сатјерали српски народ у неприступачност људскијем ходу ће се застидјет

Дивно! Путин нам долази у посету | 30/09/2014 12:16

Ово је најлепша и најважнија вест године! Једва чекам да угледам Путина у Србији. Још када би нам било дозвољено да га дочекамо и клицајима поздравимо, да му покажемо колико га волимо, колико ми Русију и руског предводника осећамо као свој дом и свој ослонац. И колико смо спремни на сваку жртву за нашу љубимају мајчицу Русију. И да му покажемо како нама Србима ништа сем Русије на целом овом свету не треба. Србија се враћа кући – Русији!

 

ТВ гледалац | 30/09/2014 12:52

Синоћ смо имали прилику да гледамо и слушамо дивну ТВ (РТС 2) емисију о Србији у Првом светском рату.Неки су (млађи) сазнали,а други се подсетили) на стравичнежртве Србије у том рату,али и величанствене победе њене војске(и народа). Велчанствена и брза победа солунских бораца (наших и савезничких) допринела је брзој капитулацији Бугарске,али и Аустро Угарске,која је капитулирала (4.новембра) само 4 дана после ослобођења Београда 1. новембра 1918. Обтзиром на допринос (и жртве) Србије у том рату ,ценећи заслугу Црвене армије и Титових вансрбијанских дивизија у ослобођењу Србије, сматрам да је ,ако се већ организује, ту параду Војске Србије требало организовати поводом ослобођења Београда 1918. без обзира што то није деценијски датум.Поредосталог,што поводом тог ослобођења нисмо никада ималио војне параде.

Jole Manojle | 30/09/2014 13:03

Ej, ljudi mi nemamo leba da jedemo, poštujem politiku ali nama smanjuju penzije! Od politike živi MIP i eventualno Vada, a šta da rade penzioneri sa umanjenom penzijom koji izdržavaju nezaposlene!?

Потомак палог солунског борца | 30/09/2014 13:18

@.ТВ гледалац.Потписао бих Ваш коментар и додао много још других чињеница,али само једну. Деценијама,недостојан однос према солунским борцима ( а већина њих су били и борци из два балканска рата,у Церској,Колубарској и другим биткама) деценијама су у Београду испољили надлежни за називе улица,али не само они. Тако и данас по солунским борцима зове се у Београду само пола уличице на периферији Жаркова. Друга половима до скора је носила име једног хрватског скојевског и партијског функционера ,који је убијен у Загребу 15.10.1931. године,у оружаном сукобу са полицијом,а неколико дана пре тога убио је полицајца и успео да побегне). Недавно је донета одлука ( у анкету „Блица“ већина грађана није била за то) да две улице понесу имена Пека Дапчевића и Коче Поповића. Име Сава Ковачевића носи 13 улица у београдским општинама итд,а солунских бораца се у надлежној комисији „не сећају“!!!

jole manojle
за утјеху јесен је распрољећена,све се озеленило,трава напредује,метаморфоза је у току,главу горе…

Андреј Првозвани | 30/09/2014 14:39

Надам се да ће председници Путин и Николић поред полагања венаца на гробљу палих ослободилаца Београда 1944. то учинити на на гробници погинулих руских војника у Првом светском рату,бранећи Србију и ратујући са нашим солунском борцима.Утолико пре,што је планирана војна парада посвећена и победницима и стотинама хиљада палих и у Првом светском рату.

Скромни пензионер | 30/09/2014 14:45

@. Jole Manojle. Поштовани, не издржавају сви пензионери незапослену децу. Свакако то најмање чине они са већим пензијама,будући да су њихова деца (због њиховог утицаја у радном веку,па и касније) мање незапослена(а и школованија су) него деца пензионера са малим и скромним пензијама-

Aleksandar Kadrić | 30/09/2014 14:53

@ Dragan Popović
Da li Vi, gospodine Popoviću, zaista verujete u ovo što ste napisali?
Koliko dugo se taj „antifašistički pokret“ efektivno borio protiv okupatorskih snaga? Kolike im je gubitke u ljudstvu i tehnici naneo, a kolike gubitke pretrpeo? Koju teritoriju u okupiranoj Jugoslaviji je oslobodio i držao pod kontrolom? A koliko je sopstvenih sunarodnika, onih koji i nisu bili pod oružjem, zverski pobio?
Meni ne morate da odgovorite, ovo su više retorička pitanja. Na njih su već odgovorili objektivni istoričari, koji nisu podlegli trendu rehabilitacije takozvane Jugoslovenske vojske u otadžbini.
I još nešto: zar zaista mislite da Rusi ne znaju ko je ovde ratovao protiv Nemaca, a ko rame uz rame s njima? I ko zaslužuje da se nađe na nekoj svečanoj tribini.

Vesa D | 30/09/2014 15:55

..treba doneti ukaz o bratimljenju srpskog I ruskog naroda..narodi su to zasluzili.. ocevi I djedovi znali su
zasta se bore ..danas je svetski mir ugrozen..evropu su skucili samo zasebe oni koji su ratove izgubili..zato vojnom paradom treba da se podsetimo svi koje pobednik a to je Slavna Crvena nepobediva Armija I nasi partizani..Zivela Sloboda …

Jedan od pitanja | 30/09/2014 16:06

…zasto se nekima ne dozvoljava , tek toliko, da izjave svoju radost (mozda po-vecu) sto dolazi predsednik Putin ?
U slucaju da mi se dozvoli :Dobro dosao Prijatelju Srbije !!

citac HU | 30/09/2014 16:21

Ko prihvata opkladu da 16. oktobra Putin stposto nace biti u Beogradu?

Захвални Србин | 30/09/2014 16:44

Веома се радујем што Србија и овог пута (и на планиран начин) изражава своју захвалност братској Русији на помоћи (и великим жртвама) за ослобођење од нацистичког окупатора. Радујем се што нисмо као неке друге земље које је Црвена армија (без њиховог учешћа и жртава) ослободила од истог окупатора,али су то „заборавиле“.

Хришћанин православни | 30/09/2014 16:54

Сваког 2о. октобра посетим гробље ослободилаца Београда 1944. и поклоним се тим јунацима што дадоше и своје животе да Београд (и Србију) ослободе од Хитлерове солдатеске. Нисам задовољан са много чим што се после дешавало (што та слобода није умела да пева,као што су сужњи певали о њој,да парафразирам великог Миљковића) али ти пали и огромна већина преживелих бораца нису одговорни за то.Они су ,ван сваке сумње, желели да извојују слободу о каквој су сањали поробљени. Због тога нека нам свима и заувек то гробље буде свето место.

Vlatko Z. | 30/09/2014 16:59

Cudna je ta naklonost Srba prema Rusima i obratno !
Od svih slovenskih naroda,“ nas dvoje „, se naj bolje razumememo i naj normalnije podrzavamo, i pored perioda SSSr-a, ili raznih kritika. Bas kao u porodici !
Zato rec „Rusofil“ nema nikakvog znacenja u Srbiji ! To bi bilo kao „Bratofil“

zoran nikolic | 30/09/2014 17:11

Rusofilima pitanje gde su bili onda kada su nas bombardovali i zasto nisu stavili veto na tu akciju. Zar nam onda nisu bili braca a sada kad njima duva promaja setili su se brace.Mnogo providno za ljude prosecne intiligencije.

Непоправљиви русофил | 30/09/2014 17:15

Пре неколико месеци прочитао сам у нашој ПОЛИТИЦИ резултате једне анкете у Русији. Био сам непријатно изненађен ,па и растужен, када сам сазнао да међу 1о најпопуларнијих народа код грађана Русије нема нас Срба. Надајмо се да ће оваквим и сличним односима са Русијом бити измењен такав став у Русији. Јако бих то желео.

Igor Alan ford | 30/09/2014 17:24

Ohrabruje hrabar potez vlade da pozove Putina! A ostali su bili za vikend!

Ucviljeni Ceda | 30/09/2014 17:34

Mi od sume ne vidimo drvo.
Ovaj izuzetan dogadjaj koji slijedi za par sedmica obezbjedila je sadasnja vlast srpska.
Dolazak Putina u vrijeme kada ga Evropa i USA pokusava da satanizuje je, prije svega, hrabrost i prkos, a onda naravno i jedan divan projekat.
Prosla vlast „zuckastih demokrata“, uvjeren sam, ovo ne bi ni smjela da pomisli, a kamoli da sprovede u djelo.
Zivjela Srbija !
Nekada smo vjerovali u Srbiju. Ucinite sve da vjerujemo opet!

Tamna strana | 30/09/2014 17:45

Rusija nas je sudbinski izneverila 90-tih. Razumem i ona je bila u velikom problemu.
Potpuno prirodno Srbija je počela da naginje ka zapadu, inače dosta građana Srbije naginje ka zapadu.
Rusi sada kada su jači moraju više i bolje da nas podrže da bi im verovali.
Konačno u konfrontaciji Zapada i Rusije, Srbija može da ostane oaza mira, samo ako i jedni i drugi budu malo pametni i vide da su svi koji su prolazili ovuda, ovde kola slomili u konačnom istorijskom ishodu.

Историчар аматер | 30/09/2014 17:57

Када је 1914. Аустроугарска (онда и Немачка) извршила агресију на Србију руски цар велики Николај Другу притекао је Србији у помоћ,иако Русија није била спремна за тај ратз,те је прошла трегично. Када је 1941. Хитлерова Немачка (и савезници јој) извршила агресију на Краљевину Југославију Стаљин(СССР) нису „ни прстом мрднули“,знамо због чега. Међутим,када је Хитлер погазио договор и напао СССР из Мосскве је стигла наредба КПЈ да организује отпор окупатору,што је КПЈ учинила диссциплинованије од било које друге КПЈ које су добиле исти задатак. Једино је КПЈ,на челу са Јосипом Брозом Титом, организовала и извела револуцију,која је скупо коштала Србе.

sirim ruke… | 30/09/2014 18:13

… da zagrlim najmilijeg drzavnika-gosta . Dobro nam dosao , uvek ! Bilo bi divno da trazimo da udjemo u Rusku Federaciju , umesto u Evropsku Pederaciju….

Мр Радиша Новаковић | 30/09/2014 18:30

@.Потомак палог солунског борца.Разумем Ваше незадовољство,свакако и тугу ,због односа према солунским борцима,о чему пишете. Пре неколико година Политика ми је објавила писмо у којем сам писао о томе и предлагао да један булевар у Београду добије то име. Нажалост,то нико од надлежних није“чуо“. У другом писму (такође у Политици) предлагао сам да се Бранковом мосту врати првобитно име,име краља Александра Карађорђевића (чије име још не носи ни бар један сокачић у Београду),који је изграђен у време његове владавине и добио то име када је завршен,два месеца после краљеве погибије. И сада ми није познато по којем Бранку се сада тако зове тај мост(кажу незванично,јер се звао Мост братства и јединства). Београд и Србија нису заборавили ни Радићевића ни Ћопића. Зар није крајње веме да се са тог краља скине усташка и комунистичка анатема и сада када се обележава 1оо година рата у којем је он био кмандант победоносне српске војске Бранковом мосту врати краљево име?

Мајор Гаврило | 30/09/2014 18:34

Када је господин Путин долазио у Србију пре неку годину,тадашњи председник Србије Борис Тадић,затворио је све улице којима је Руски председник требао да прође.Господин Председник Путин возио се сабласно празним улицама,као Немци кад су 1941 упали у Београд.Тако се стекао утисак да народ не жели да види великог Србског пријатеља.За ручком је као дезерт био неки арапски колач ,скоро непознат у Србији,који се зове туфахије.Председнику Путину је објашњено да је то „традиционалан Србски колач“!Да видимо како ће господа еуропејци дочекати драгог нам Госта из братске Русије.

Ветеранка , | 30/09/2014 18:50

Баш сам данас била у депоу Америчке амбасаде где на лицитацији продају своје ствари, па сам баш размишљала онако било је прелепо време , диван дан како се то цени све што је Америчко а од осталих се мање цени, чиме су они допринели да се њихово цени мада и нема ништа нарочито за цењење али ипак кад кажу продајемо то и то оде човек да види а када каже нека друга амбасада продајемо то и то нико не оде да види е па на томе треба Путин да поради, на имиџу Руса , а како, не знам имала сам једну другарицу која је била добар саветник за такве ствари , она се дружила са Лазарем па са Иком Флоридом, па са Калајићем па са не сећам више са ким али умела је од ничега да направи као да је нешто а када мало боље прочепркаш није било ничега тако баш великога за дивљење е па Путине ајде и ти поради на томе да када избациш неки производ било какав да је да сви мисле да је то нешто фантастично и да фанатстичније не може да постоји сем код Руса , е није то лако ајде пробај , онај Шапер би то добро умео д

Мр Радиша Новаковић | 30/09/2014 19:38

Управо је на РТС 2 завршен прилог о данашњем скупу у САНУ поводом 160 година од рођења великог Пупина.Поред осталог,академик Живојиновић говорио је и о више него великој Пупиновој помоћи Србији (и Ц.Гори) у веме 1. светског рата и по његовом завршетку. Када је СПО био на власти у Београду предложено је да Лењинов Булевар добије Пупиново име,али то републичка комисија (СПС) није дозволила. Тада ми је Политика (без измене и једне речи) објавила писмо „Лењин им је милији и дражи“ ,у коме сам се залагао да тај велики и лепи булевар краси име нашег великана Пупина.Наравно не мојом заслугом,то се касније десило.Поред тога други булевар,који почиње од Пупиновог (звао се Булевар Е.Кардеља) добио је име Николе Тесле. Какво дивно решење! Два велика,дивна булевара (спојени) са именима српских и светских великана. Хвала свима који су томе допринели.

Пажљиви читалац | 30/09/2014 19:43

Чуди ме и жао ми је да у данашњем иступу премијер Вучић уопште не спомиње Први светски рат,иако ће годишњица више него историјског ослобођења Београда и Србије бити само 11 дана после 2о.октобра,који ће се обележити далеко свечаније и свестраније (Политика је објавила програм који ће трајати 11 дана) него икада раније.

….

Ваљевац из Београда | 30/09/2014 20:27

У вези односа према солунским борцима,на основу назива улице у Београду,веома је занимљиво (и вредно сведочанство) писмо архитекте М. Симеуновића „Тужна судбина војводе Бојовића“,које је објављено у данашњем издању „Политике“,у рубрици „Међу нама“. Иако је војвода Бојовић учествовао у оба светска рата у борбама против Немаца ,немачки окупатор је старог војводу (кад је одбио било који вид сарадње са њим) оставио на миру и удовољио његовом захтеву да „немачки војник не прелази праг моје куће“! Међутим, „Нажалост,по ослобођењу Београда,у његову кућу су упали припадници ОЗНе,шамарали га,малтертирали,изгазили му униформу и одликовања,поломили сабљу и ухапсили га.У затвору су га непрекидно мучили и тукли док није умро 19.јануара 1945. године“ Пишем ово због читалац нашег чиста који га читају само у онлајн издању.

….

„Четник“ (по)четник | 30/09/2014 20:37

Више је него очигледно да ће овогодишња годишњица ослобођења Београда бити далеко више прослављена него што је то чињено и у време комунистичке власти.Поред осталог, она никада није обележавана са војном парадом,у деценијама када је Београд био главни град много веће државе и која је била у далеко бољој економској ситуацији. Неколико ојних парада одржано је само на Дан победе,из савезног буџета. Посебно ми није јасно због чега се тако перенаглашено обележава то ослобођење којем је циљ био рушење уставне монархије и успостављање револуционарне комунистичке власти, а сада су на власти ,на највишим функцијама, највиши функционери некадашње партије црвеног „четничког“ војводе. ПС. Написах ово и остадох жив,што би рекао народ, без инало наде да ћето ово моћи да објавите. Иначе, син сам јединог партизанског борца из једног великог ужичког села.

Шоу живи | 30/09/2014 20:53

Председник Путин ће присуствовати војној паради, али ће за ту керамичареву параду да помисли да је у војном музеју.
То ће да буде врхунска пародија у стилу „совјетско наоружање од пре 35 година, а све остало по НАТО стандардима и стандардима Националне гарде Охаја“.

Драгутин Марић | 30/09/2014 21:06

Путин долази у Београд 16.10.2014. на дан када су се у Београду пре 70 година у граду водиле борбе између постојећих и надолазећих окупатора. Долазећи нам у посету тог дана Путин нам јасно ставља до знања да 20.10 1944. године није био дан који је Србима донео слободу, па се тог дана није ни хтео појавити. Ко се још данас усуђује да дан када су нацисти војно изгубили Београд назове нашим „ослобођењем“? Ми још увек нисмо ослобођени од тирана јер један смењује следећег.

„Четник“ (ПО)четник | 30/09/2014 21:06

У претходном коментару написао сам да сам син једниног партизанског борца из великог ужичког села,уместо син јединог партизанског првоборца из тог села. Јер,после мобилизације у јесен 1944. било је више партизанских бораца из мог села.

Prošćanije Slavjanki | 30/09/2014 21:43

Samo da čujem taktove i vidim Putina i mogu mirno da umrem…

Lako prebrzo | 30/09/2014 22:07

@Nikola G
Koje to ostale zemlje će to imati da shvate ikako drugačije nego kao pokušaj da se ožive gotovo u javnosti mrtva sećanja na borbe za oslobođenje Beograda koji mnogi kao da žale što je uopšte oslobođen -valjda im je to neko pričao da je pod Nemcima bilo tada evropskije i civilizovanije nego pod nadolazećom petokrakom i kakva je to i kakva snaga naše vojske zbog koje bi se to ostale zemlje i koje to zemlje imale da zabrinu ? Radi se o bledoj senki blede senke nekadašnje slave i respektivne snage iako bih voleo da nije tako .

Deda Djole | 30/09/2014 22:34

Secam se marsala (epolete, medalje, rojte) koji se sa tribina, iz visina, smesi deci koja mu daruju cvece, omladincima koji mu predaju stafetu, vojnicima koji marsiraju, tenkovima koji kloparaju, radnicima na kamionima sa slavolucima i parolama . . .

Nadam se da ce V. Putin i A. Vucic smisliti nesto drugacije, skromnije i prijatnije.

cinik ovdasnji | 30/09/2014 22:41

Nadam se da ce dan da bude lep i suncan, da se vidi, da se zna, ko se kome dopada.

Lako prebrzo | 30/09/2014 22:45

@ četnik (po)četnik
Bilo bi divno da Vam je otac (partizan prvoborac od Užica ) kako kažete- još živ. Vi naravno ne morate da sledite njegova ondašnja uverenja niti to objektivno možete . Ipak Vaš „nik četnik (po)četnik se ne uklapa u istorijsku istinu o tome koja vojska je (3:1) sa Crvenom armijom ušla u i oslobađala Beograd. Revizija istorije nije smislena stvar. čak i kada ona bude izvršena golom silom koja je razdrobila Jugoslaviju a nešto kasnije i Srbiju devedesetih .Bilo bi šteta da po pitanju istorije izneverite oca. Ipak četnici pa i (po)četnici su u dugoj istoriji igrali i znatno slavniju ulogu od one koja nije ni postojala pri oslobođenju Beograda 1944. godine .Druga je stvar što su kasnije i borci JUVO prešli na oslobodilačku stranu . To im je moglo samo služiti na čast jer su tako doprineli
borbi protiv fašizma i bez čekanja ishoda rata.

Бранко П | 01/10/2014 04:30

Син сам партизанског борца, којег су бугарски окупатори са 16 година, одвели из села на принудни рад у рудник у Перник. Због тешког рада, понижења и малтретирања, побегао је после шест месеци, са својим братом од тетке отишао у Старопланински партизански одред, борио се у ослобађању Власотинца, јужне Србије, отерао четнике у Дрину, борио се на сремском фронту и био на граници у Трсту. Од 1945 до 1947 на југу бивше Југославије у Ђевђелији бранио је збегове егејских македонаца, преко 800.000 избеглица, од савезничких америчких авиона. То је прво етничко чишћење у ,,ослобођеној,, Европи од фашизма, јер су се егејски македонци прикључили антифашистичком партизанском покрету. Отац није био задојен комунистичком идеологијом, већ жељом младог човека да се ослободи фашистичких окупатора и живи у слободи. НИЈЕ ПОГРЕШИО И НИЈЕ ЧЕКАО да оду фашистички окупатори. Његову мајку и сељане због њега су Бугари два пута водили на стрељање. ДОБРО ДОШАО БРАТЕ г-дине ПУТИНЕ, ВОЂО АНТИФАШИЗМА И РУСКОГ НАРОДА

Vladimir Matic | 01/10/2014 04:38

Parada oslobođenja Beograda 16 Oktobra? Znači ipak nije kako su nas Titovi komunisti decenijama učili da je Beograd oslobođen 20-og Oktobra (kada je drug Peko ujahao u Bgd. na belom konju), nego 16-og Oktobra kada su Ruski vojnici forsirali Dunav kod Ritopeka ! Do 20-og Oktobra Ruska vojska je već uveliko bila oslobodila Beograd, a komunisti su samo „ujahali“ na gotovo.

Izgleda da ćemo morati i sve Oktobarske nagrade grada Beograda da predatumiramo sa 20-og na 16-ti.

visibaba . | 01/10/2014 05:21

Zar nije bilo neke vedrije Putinove fotografije???

Радован С | 01/10/2014 05:55

@Александар Кадрић. Исту смо историју учили, видим, па сам стога и данас истог убијеђења, само да Вам поменем једну чињеницу коју можда нисте знали
У Аустралији, сваке године на АНЗАЦ паради(Australia & New Zeland Army Corp), марширају Српски ветерани из 1. и 2. Свјетског рата. Српске заставе са Цера, Колубаре, Солуна, 1914-1918. Четници, четничка обиљежја, шајкаче, кокарде, заставе Краљевине Југославије. Дјеца и унуци тих ветерана носе њихово ордење. Њих Англо-Саксонци сматрају савезницима. Нема партизана, нема усташа.

zoran kusovac | 01/10/2014 06:40

Evropa je ostala mrsava jer nema vise jednog Degola,Miterana ,Smita ali ima jednog Putina,klasu koja je nazalost usamljena u toj istoj Evropi i zato se radujem sto jedna velika Rusija posjecuje jednu malu zemlju koju je nekada oslobadjala i to je cast svih nas danam na ovakvom objelezju bude taj prestavnik.

….

zoran nikolic | 30/09/2014 17:11

„Rusofilima pitanje gde su bili onda kada su nas bombardovali i zasto nisu stavili veto na tu akciju. Zar nam onda nisu bili braca a sada kad njima duva promaja setili su se brace.Mnogo providno za ljude prosecne intiligencije.“

pa zato dolazi Putin, Jelcina, nadam se, ne bi ni zvali.

bobi bobi | 01/10/2014 07:42

Mogao je komotno i da ne dodje i nikakva steta nebi bila.
Ja ne vidim nista dobro to sto dolazi jedino me plasi da mu opet ne poklone neku firmu. Opet se vracamo tri koraka nazad.

Neka… neka, | 01/10/2014 08:23

…nije vazno sta @zoran nikolic, tj @ povremeni c, tj @ Igor G
uvek isto ponavlja, pitam ostale i vecinu, : koja je novost bila prijatnija od ove : dolazak predsednika dokazano-prijateljskog naroda ? Ako mi potvrdite neku drugu, prihvatam
…dotle, DOBRO DOSAO PRIJATELJU !

Mića Car | 01/10/2014 08:52

Lepo je ovde da može čovek da da svoje mišljenje ovde i ovih komentara i to je dobro. Molim sve Vas koji ste opisali vaše mišljenje da posetite Selo DAROSAVU kod Aranđelovca i da pitajte te meštane tog Sela ko su bili Partizani. Šta su učinili od Toga Sela Partizani? Zašto su nazvali Partizani to Selo Darosavui prozvali „Selo PARTIZANI“. U vezi Dolaska Putina, mišljenja sam da će ta Poseta biti od Koristi za Srbiju. Znamo da je Beograd oslobođen a znamo i kako je oslobođen. meni je poznato da su Nemci bili u Beogradu mogu Vam reći da Nemci nisu bombardovali Beograd 1941 kao što su bombardovali 1944 godine takozvani saveznici Englezi Amerikanci i Francuzi. Crvena Armija je bila tu u Vojvodini i ušla je u srušeni Beograd te tako su saveznici prestali da bombarduju Beograd jer su čuli da je Crvena Armija ušla u Beograd. Tako je Sovjetsko Crvena Armija Oslobodila Beograd. E sada postavljam pitanje vama svima Zašto su saveznici bombardovali Beograd a ne Zagreb i zbog koga i zbog čega?

Драган Поповић | 01/10/2014 09:42

@Александар Кадрић
Незнам ваше године,а ја сам написао што сам преживео.
Молио бих вас да прочитате књиге:
Стрељање Историје (забрањена у САД-у),Роберт Макдауел
Херој издат од Савезника ,Jean Cristoff Buisson
Последњи српски Ђенерал,пук.Новица Стевановић
Равногорска прва победа,пук.Новица Стевановић,итд….
Дража се борио за Србију до последњег даха под ударцима комуниста.
Историчари ће тек имати права да пишу о догађајима по комунистичком владавином и резултатима уништења српске нације .
Већ данас има довољно књига написаних о том времену ,само треба имати храбрости и читати их.Комунистичке лажи и терор су интернационално познати.Упоређују их са фашистичким.У Србији је више људи побијено од стране комуниста него од немаца.Из Србије су прогнати ,стрељани или затворени сви који су имали главу и жељу да учине нешто добро за Србију.Радило се само за добро комунистичке партије,а стварних чланова партије је било око два посто.Други су били чланови да би добили посао или да га не бих изгубил

rijeka kantrida | 01/10/2014 09:54

Pošto je Bela Crkva u Banatu oslobodjena na današnji dan 1 listopada,čudi me,što se velika parada što se sprema zbog dolaska ruskog predsednika Putina 16 listopada u Beogradu,koji je uzgred oslobodjen tek 20 listopada, ne pomeri 1 .ovog meseca,kada su tu prošli ruski tenkovi,gde Putin tu treba da proslavlja svoju silu.

Тима Ж. Лукач | 01/10/2014 09:56

Ре:М.Цар и з(З)оки…Коментари са два супротна пола показују колико је Србија ра-
зједињена и колико се касни са детитоизацијом Србије.При том немислим на по-
ништавање борбе против окупатора у целини,већ мислим на оно што се догодило
после ослобођења када је Србија фрагментизована,баш као и Русија,на 3 дела.
Многи у Србији мисле да је Тито заслужан за добар живот и нешто бољи сатан-
дард него на Истоку.Једно је сигурно,Хрвати и Словенци су највише профитирали
уз најмање жртава а Србима је остала „колатерална штета“у виду тер.деобе на 3
дела и останак доброг дела Срба у другим републикама,за шта се они у већини
нису борили.Они који су се усудили да то кажу наглас,завршавали су на“Голом
отоку“где су многи помрли а други физички и психички уништени.Какво је процент.
стање било у партизанским јединицама које су ратовале,на првом месту против
Хрв.Устша,затим и против других,такво је било и процентуално стање на“Голом
Отоку“дакле:90%Срба и 10% свих осталих.Зато је потербно изаћи са истноном

Dr Ned Zvekhicevic | 01/10/2014 10:11

@Драган Поповић …Gospodine, sve to sto ste izneli kao „cinjenice“o cetnickom pokretu-Drazi plod je romanticarske fantazije i pseudo patriotizma i u svetlu stvarnih istoriskih cinjenica deluje smesno,pisao sam o tome pa cu ponoviti,objektivna istoriografska gradja o cetnickom pokretu u jugoslaviji nalazi se i u kongresnoj binlioteci u vasingtonu,zavirite malo tu pa cete videti ko su bili cetnici,koliko ste stari ne znam ali je vreme da odrastete.

Lj K-Taylor | 01/10/2014 11:08

@Dragan Popovic
Postoje brojna dokumenta , izvestaji koje su slali clanovi angloamerickih misija sa teritorije porobljene Jugoslavije. Navescu samo dva: U oci Teheranske konferencije americki major Feris, koji je bio u sastavu Britanske vojne misije, izvestio je generala Donovana o prilikama u okupiranoj Jugoslaviji. On o cetnicima D.M. kaze ‘da se nikada nisu efikasno borili, niti su to ikada pokusali. Nemci su im najveci prijateljii oni ih pomazu u borbi protiv partizana, u najvecoj mogucoj meri, a to su radili od samog pocetka.’
Izvestavajuci Cercila o stanju u porobljenoj Jugoslaviji Ficroj Maklejn, vodja Britanske vojne misije istakao je: ‘Mihailovic je oko sebe okupio i doktrinirao tako morbidne zlocince, uporedive jedino sa ustasama Ante Pavelica, cime je potpuno kompromitovao svoj pokret kao monarhisticki i patriotski’.O vo je emitovao BBC London 27. Marta 1944. Godine.

Marija Bruštulin | 01/10/2014 11:36

Je li Novak Đoković zaslužio da bude na počasnoj tribini za vrijeme te parade???

Ceda Bradic | 01/10/2014 11:41

Dobra ideja? Obeleziti 100 god FED/SAD (Nis 2013) INFLACIJE za koju je 100 godnina odgovrna bilo koja Vlada koja koristi US$ Vlade. Ne shvataju inflaciju koju sama prave nepravilnim koriscenjem novca, a onda se u Beogradu dosete proslave pobede -posledica inflacije # Fasizam #(bilo koji „izam“) nije nista drugo, nego infalcija sa pozicije sile upotebom oruzane sile. Rusenje svih normi i potonuce ispod granica nepoznatih medju zivotinjama, biljkama, mineralima niti bilo gde u nama shvatljvom prostoru i vremenu.Mozda smo pobedili fasizam? Ali ostaje idiot-izam kao posledica INFALCIJE? Jer,inflacija je idiot koji nam rusi pokrice za novac, sto je osnov trzisne razmene, a zatim i tzisnog bilo cega u realnosti
Kako bilo koja vojska misli da unistava pokrice za novac (rat) radi smanjenja inflacije? Izuzev, ako se zabrine, da se sirenje ifnalcje spontano zaustavlja Posledica je nestabilnost inflatornog monetarnog sistema sto daje recesiju.Kao prirodna stihija npr poplava i sl „omogucava priliv stranog kapitala i razvoj“, po propovedima svetog Dinkica i 17 apostola ove budalaste religije.

Milivoj Drašković | 01/10/2014 12:19

Ljudi-bio sam učesnik u OSLOBOĐENJU BEOGRADA 20 OKTOBRA. REDOVNO SMO TO PROSLAVLJALI svakog 20 oktobra Sada je nekom pametnom PALO NA PAMET da OSLOBO]ENJE BEOGRADA PROSLAVLJAMO 16 OKTOBRA Aman- ne igrajte se sa ovim narodom.NEĆE IZAĆI NA TAJ DAN Jedno je da primimo Putina- i to će narod učiniti na najlepši mogući naćin Ali SLAVA BEOGRADA JE 20 0KTOBARZar nisu izvukli pouke sa poslednjeg prajda ?

Preveslani Gedza | 01/10/2014 12:56

Hoce li mi neko objasniti cinjenicu kako to da samo pre mesec dana nismo imali para za akumulatore migova a sad imamo pare za vojne parade. Ispada da je parada jeftinija od 3 migovska akumulatora ili to mi Srbi opet ispadamo prevedeni opet zedni preko vode.

mira panic | 01/10/2014 13:52

Dobro dosli u Srbiju, Vladimire Vladimirovicu!

boban bobi | 01/10/2014 14:28

Ovo je guranje prsta svetu u oci.

Slobodan Ratković | 01/10/2014 15:27

KPJ je umjesto kvaliteta,forsirala kvantitet,tj.što veću brojnost njenih članova.Na taj način je omogućeno da se u njene redove infiltriraju sinovi,braća,ili bliski rodjaci koljača I fašista iz II.Sv.rata.Pored njih,infiltrirali su se mnogi poltroni,karijeristi I krajnje nemoralni ljudi koji su kumovali stradanjima mnogih desetina hiljada poštenih ljudi I patriota.I što je najgore,ti I takvi „komunisti“infiltrirali su se u sve državne organe I organizacije poput DB-a,ministarstava,vojske,policije I drugih vitalnih državnih struktura,a ne mali broj radio I za strane službe.I šta se s njima desilo?Većina njih I dan danas živi kao bubreg u loju.A ne mali broj je tokom gradjanskog rata devedesetih godina nastavljao isto što su radili I njihovi očevi pred četrdesetak godina.A mi koji smo to sve nijemo posmatrali nismo mogli da učinimo ništa,jer bi nas vrlo brzo stigla teška sudbina.Lično sam radi takvih pokvarenjaka imao velike probleme u životu.S.R.

Милан Ивошевић | 01/10/2014 15:40

Нема нама спаса. Долази нам у посету тренутно најзначајнија личност светске политике а ми и даље трабуњамо о четницима и партизанима. Нисмо нормални

Pored naj vaznijeg, | 01/10/2014 16:36

…upravo da pozellim DOBRO-DOSLICU Pred. voljene Rusije PUTINU,
moram da ispravim, u cast nestalih iz porodice G-du @Ned Zvek.,@,lj. K. Taylor itd. : Nemate pravo da sa takvom sigurnoscu blatite SVE pripadnike pokreta DM!
Mnogi njihovi potomci (iz razlicitih zemalja) odavno istrazuju i drugu „istinu“ o tom pokretu, osim kompromitujucih primera (pred anarhijom) koja se nazalost, stalno ponavlja !! Jedino ti, slucajevi sluze i danas SVIMA onima ,ciji je to interes, da tako bude !
Zamislite, ako bi se verovalo da su Srbi bili „jedini u masovnom silovanju od …?, koliko hiljada muslimanki ?? Slali su cak i komisije, i…utvrdilo je se …da je bilo nekoliko monstruma sa svih strana !
Knjige koje je izneo G.Popovic, su ozbiljne, i, nalaze se takode, u velikim bibliotekama! U njima je bolje objasnjeno (cinjenicama) ZASTO je taj pokret propao!
Cinjenica je, takode, da je veliki DeGol, imao mnogo postovanja za D.M! Nemate pravo, to da negirate !

Пажљиви читалац | 01/10/2014 16:41

Од речи до речи (и додао бих још пуно тога) се слажем са ставовима ,о најављеној војној паради. увааженог Ђорђа Вуладиновића,које је изнео у тексту „Утисака пуна глава“,у јучерашњем броју наше Политике.

…..

Зашто тако? | 01/10/2014 17:03

Доста дуго се говори и пише о предстојећој импозантној (као никада до сада) прослави ослобођења Београда од ,а не спомиње се републчко руководство СУБНОРа! Надам се да они нису незадовољни што ову и овако импозантну прославу организују бивши Шешељеви (чувенои четнички војвода)

Leposava Čupovska | 01/10/2014 17:37

Velika čast za našu zemlju, svakako, verujem da će Vučić i Nikolić usmeriti komunikaciju ka ostvarivanju pune ekonomske saradnje sa Rusijom.

Mica Bor | 01/10/2014 18:26

Pobedu nad fasizmom nisu doneli samo partizani ,bilo je tu i kraljevih vojnika.koji nisu u tom trenutku znali dali ce sa pobedom ostati kralj ili ce doci Tito.Od svega toga nebi bilo nista da nije bilo Crvene armije.

….

Djile Drndic | 01/10/2014 18:55

„Zašto su saveznici bombardovali Beograd a ne Zagreb i zbog koga i zbog čega?“

Mica Car, 1/10 08:52. Opet velikosrpska propaganda i mitologija. Za vasu informaciju, saveznici su bombardovali Zagreb 12 (dvanaest) puta u drugom sv. ratu. I, uzgred, mnoge druge gradove u Hrvatskoj. Sve se to lako moze naci, vama naravno nisu potrebne cinjenice. Ali, potrebne su izmisljotine koje vama (na kratko vreme) odgovaraju.

Onda, tvrdite, da, dok su saveznici bombardovali Beograd pri kraju rata, Nemci NISU to uradili 1941. godine. Stvarno? U 6. sati ujutru u nedelju, bez objave rata, to nije bilo podmuklo, a sto su saveznici bombardovali Beograd (nazalost) kao i mnoge druge gradove gde god su Nemci bili, e to je onda nedopustivo. A kao Crvena Armija nije bombardovala Beograd dok ga je oslobadjala (sa partizanima) od Nemaca? Pa kako bi onda mogla da napreduje, bez upotrebe artiljerije i avijacije?

Kao, komunisti su zli, a sta je Crvena Armija nego komunisti?

Nase bombardovanje Sarajeva?

Ваљевац у Београду | 01/10/2014 19:01

Због нашег традиционално (сем у неким краћим периодима) пријатељског односа са Русијом више него добро смо кажњени од западних моћника,поготово у време распада СФРЈ и трагичне кризе са Косметом,особито 1999.године. Надајмо се да ће сада знатно јача и утицајнија (и економски јача) помоћи нам да изађемо из тешке ситуације у коју смо доспели,што не рећи, делом и због поменутог односа према Русији. Дај боже да сам у праву.

Ne mogu da verujem | 01/10/2014 19:13

„Председник Путин ће присуствовати и војној паради какву нисмо имали више од 40 година јер мислим да датум и поводом то заслужују”, рекао је премијер и додао да је борба против фашизма нешто чиме се грађани Србије поносе.

Pa naravno da nismo imali takvu paradu 40 godina, dok se niste pojavili imali smo normalne parade, sa savremenim naoruzanjem, uspesima na svakom planu, avioni su nam bili najmodernije za to vreme itd.
Onda ste se vi pojavili.

Милош Поцерски | 01/10/2014 19:27

Радујем се доласку председника братске нам (особито до 1918.године) Русије,али нисам сигуран да ли ће нам то више користити или штетити,код западник моћника.

Алекса Звездарац | 01/10/2014 19:31

Надам се (и желио би то,као и већина наших грађана) да председник Путин неће бити у Београду само део једног дана, као тадашњи председник Медведев 2о.октобра 2009. године.

Предраг Вулин | 01/10/2014 19:38

Бољшевици су убили руског цара и као што је познато Краљевина Југославија никад није признала СССР као новонасталу државу. Совјети су са 400 хиљада војника ушли у Србију, из правца Бугарске и омогућили југословенским комунистима да узму власт. Зарад историјске истине треба рећи да већина народа у Србији није била за комунисте, што се најбоље види из обраћања Слободана Пенезића, који је рекао да Србија нема чему да се нада.Највећа подвала на овим просторима је поистовјећивање улоге совјетских комуниста са југословенским, који су као једини циљ имали рушење монархије…На жалост, нити је Русија раскрстила са Бољшевизмом а ни Србија са комунизмом…

povremeni citalac | 01/10/2014 20:14

Ostace vecita tajna ona zadnja recenica predzadnjeg pasusa:
„Nakon plenarnog sastanka predvidjena je ceremonija potpisivanja
medjudrzavnih sporazuma.“

Volo da mogu da zraknem u originalne tekstove tih sporazuma. Ako ni zbog cega drugog ono zbog onog sna (ne mislim na onaj SAN odsanjan onomad davno u carskim odajama Sankpeterburskog dvorca), neg sna koji je sanjo Toma dok je pado u komu lezeci na stiroporu. Sve ostalo sto bi sledilo nakon ove moje zelje, ostavljam svakom citaocu da nagadja sta sam imo na umu kad sam ovo kazo.

(mogu samo da malo pomognem u tom neobaveznom razmisljanju da se treba setiti one prve nedelje nakon onih majskih izbora 2012-te, kako je histericno odjurio sa Moskvu, prvo Toma, pa oma posle njega i Ivica. Sta su tom prilikom uglavili sa Putinom i poverljivim ljudima iz samog vrha RF, nikada se nece saznati).

Tako ti je to mala moja, kad ti kroje sudbinu, dva, tri lika iz onog mracnog vakta SATRAPA.

(sem ako onaj iz Haga, ne unese totalnu zbrku i pometnju).

Мр Петар Симић | 01/10/2014 20:19

@.Предраг Вулин. Нажалост,углавном ,тако је како сте написали. Јединице Црвене армије наступале су и из Румуније. На фронтовима и као подршка учествовало је око 4оо.ооо црвеноармејаца. Тито је покушао још у пролеће 1944. да успостави своју власт у Србији,пославши у њу Другу пролетерску и Пету крајишку дивизију,али оне продрле само до близу Ваљева и морале су се вратити. Онда је Тито отишао у Москву иСтаљин је донео одлуку да се ангажују тако јаке снаге Црвене армије. Тито је сада према Србији усмерио већи број дивизија,оставивши Павелића на миру у Загребу до капитулације Немачке.То је била његова логична одлука,јер устоличењем у Београду максимално је обезбедио услове да освоји власт у целој Југославији,будући да је било јасно да ће Немци (са њима и усташе) бити поражени.

Нисмо Ослобођени | 01/10/2014 20:23

У Швапској нацисти примају високе пензије, они који су били у савезничком заробљеништву су чак добили и одштете од СР Немачке, било им је помагано на сваком кораку. Нашли су уточиште  после рата на високим и добро плаћеним положајима. ДОК ЖРТВАМА И БОРЦИМА ПРОТИВ ФАШИЗМА СЕ ДАНАС ЧАК СМАЊУЈУ И ПЕНЗИЈЕ У СРБИЈИ.

Mila Garic | 01/10/2014 20:31

A ja cu jos jednom napisati, iako predhodni komentar niste objavili, ne razumem iz kojih razloga, ali ponavljam ipak radi svoje ciste savesti: Samo da obezbedjenje bude na visokom, najvisem mogucem nivou, samo to je bitno obezbediti, i ovo Putinovo gostovanje u Beogradu, lako moze biti veliki, ogromni izazov za celu Srbiju. Znaci zemlja domacin mora da garanutuje sto postotnu sigurnost i zastitu ovako znacajnog drzavnika. Pogotovo u vremenu kad vise nista nije iznenadjujuce, kad je toliko zavera, prisluskivanja i podmetanja svuda oko nas, u celom svetu. Neprijatelji nece mirovati, pogotovo u ovakvim okolnostima jer Srbija nije na njihovoh listi privilegovanih, a kakav sentiment imaju prema Putinu i Rusiji to svi vrlo dobro znamo. Izazov je veliki i rizik isto tako. Zelim predsedniku Putinu uspesnu i sigurnu posetu Srbiji i toplo se nadam da ce obezbedjenje i Srpsko i njegovo licno biti na zaista najvisem mogucem nivou. Neka BOG cuva Srbiju i Predsednika Putina.

m p | 01/10/2014 20:56

@ LJK Taylor; Cekajte na osnovu cega poredite Drazin pokret sa Ustashama? To je NEuporedivo. Ustaski zlocini su BEZ premca prema Nemackim dokumentima iz drugog rata. Stavljati pokret Draze i Ustashe u isti kos je ogromna greska.

Ona najgora istorijska NEpravda prema svima nama ciji najblizi su postradali od Ustasha, a ne zna nam se broja stradalih, mi pravde nismo videli za nase mrtve.
Ustashe su pobile preko milion ljudi i nisu nikada odgovarali
za zlodela.

Resavska – | 01/10/2014 21:01

Mi nemamo sta da pokazemo na paradi. Mi smo se izbrukali jer nam je vojska desetkovana o cemu g. Lazanski cesto pise.
Cemu onda parada. Ministar odbrane je keramicar, to je tuga gledati. Naravno da to sve Rusi znaju, znaju nas bolje nego mi sebe sami. Kako nas znaju Rusi tako i druge sile kojih nikad nije bilo vise na nasem prostoru.

veliki (ne) strucnjak | 01/10/2014 21:22

Cini mi se da ima puno ljudi koji misle da je Srbija kaznjena zbog svog prijateljstva prema Rusima, i da ne treba biti prijatelj sa Rusima jer je to bolje za Srbiju. To misljenje je sustinski pogresno.
Istina je da je Srbija kaznjena jer se opirala planiranom rusenju Jugoslavije, a kaznjena je tako surovo upravo zato sto nije dovoljno bila bliska Rusima, jer u protivnom se ne bi usudili bojeci se negativnog efekta na Jeljcinovu vlast. Ko sumnja neka samo pogleda kakav je bio postupak prema Bugarskoj koja je bila najbliza Rusima, kako je naprecac usla u EU, samo da bi je pridobili za NATO. To sto nas hoce, ali za male pare, to je upravo zato sto nismo bliski Rusima, sem po osecanjima naroda. Jugoslavija je rusena jer je tako htela Nemacka, jer je tako hteo ceo hladnoratovski pripremljen rusilacki domaceizdajnicki aparat, da se posalje poruka novo nezavisnim zemljama istocne Evrope da treci put nije istinska opcija itd., da se posalje poruka da se socijalizam mora smeniti milom ili silom

Kuda Srbijo? | 01/10/2014 21:28

Proslava godisnjice oslobodjenja Beograda je uskladjena sa nedeljnim obavezama predednika Putina. Zbog toga je 16.10., jer 20.10. Putin ima neka preca posla…

Lj K-Taylor | 01/10/2014 21:41

@mp
Nisam ja poredila cetnike i ustase, vec Ficroj Maklejn, vodja britanske vojne misije u porobljenoj Jugoslaviji. Samo sam citirala deo njegove poruke upucene Cercilu. Ta poruka nije slucajna, jer su se desili stravicni zlocini, pa je i sam kralj u izbeglistvu zahtevao da se prestane sa njima. Kraljevska se ne porice, zar ne? Zna se sta se dalje desavalo i kako se zavrsilo.

Dr Ned Zvekhicevic | 01/10/2014 23:33

@Lj K-Taylor Gospodjo,slazem se u celini sa vasim komentarom,koji citira istoriske cinjenice,koje su svakom razumljive,pa ne vidim da bi trebali da snosite odgovornost oko tudje pismenosti i obrazovanja.

nikola vujic | 01/10/2014 23:54

slavimo dan kada je srbija slomljena i osakacena tako da se vise nikad nece oporaviti….sramota….koliko su samo zena silovali kad su usli u srbiju iz rumunije …koliko je srba pobijeno od tada pa narednih nekoliko godina…..ova zemlja je nalivena nevinom bratskom krvlju i da Bog da joj nikad ne bilo bolje dok se to ne kaze i nasi mrtvi ne opoje….

Katarina Krstic | 02/10/2014 01:06

To sa „cetnickim“ obelezjima da li znaci da nece biti drzavne zastave Srbije, jer orao sa krunom siguno nije komunisticko-partizansko obelezje? I, kako mislite da to izvedete?

m.p. za Taylor | 02/10/2014 03:29

Jasno je da ste citirali, samo Englezi tj Britanci su informacije menjali, i upotrebljavali shodno svojim interesima i nisu marili koliko ce nasih ljudi stradati u tom ili bilo kom ratu.
Nije ih zanimao ni genocid nad nasim ljudima u NDHaziji. Nije im bilo u interesu da vide.
Koliko je bilo tih zlocina koje pominjete? Koji istorijski izvor koristiite?
Kralj je pod pritiskom trazio od Mihailovica da se stavi pod Titovu komandu (istoricar Gligorijevic pise u kraljevoj biografiji), to je bilo kada su Rusi usli u Srbiju, jesen 44e.

O nasoj sudbini i onda i sad odlucivale su velike sile, a od gradjanskog rata 41-45 koji je jos jedna nasa tragedija, nismo se oporavili do danas.
Da ironija bude veca Maclean je dobio nagradu princa Branimira od Hrvata za zalaganje za hrvatsku nezavisnost 91-92 (pise u biografiji na Wikipediji)

Игор Г. | 02/10/2014 05:40

Митоманима нису важне чињенице ни историјске а ни садашње.
Где ви то видите тако звану борбу Русије за права Србије. Да вас само подсетим на неколико ствари:
1. 17.Jun.2003, 11:00 Руске трупе напуштају Косово, разлог немају пара за издржавање истих.
2. Руски кредит по камати од 4,1%, ЕБРД кредити камата 1,75%
3. Што је влада уцењена да не повећа рудну ренту са 3 на 7% до 2038 год. где ми губимо 2,5 пута више од цене коју је Газпром платио за НИС.
4. Што су се уздржали при гласању у СБ Уједињених нација за продужетак рада Хашког суда.
5. Отимање Крима.
Угостити таквог „пријатеља“ и певати му оде?????

Игор Г. | 02/10/2014 05:48

Lj K-Taylor | 01/10/2014 21:41 Четници су ослободили Лозницу 31. августа 1941. Окупатор је поново заузео Лозницу, а октобра 1941. у Драгинцу су у знак одмазде стрељали 2.960 људи, жена и деце.
Генерал Артур Флепс, командант 7. СС дивизије Принц Еуген издао је наредбу 5. октобра 1942. године у којој се каже да немачке снаге треба да униште четничке снаге вишег устаничког вође средње Србије мајора Драгутина Кесеровића на планини Копаоник чији се штаб налази у селу Крива Река.Прво ватрено крштење злогласне СС дивизије било је са четницима. Зашто када су они сарађивали?
Чини ми се да Меклејн о овоме није писао!

Matija Soskic | 02/10/2014 05:50

Oni koji su zajedno sa Nemcima odstupali pred Crvenom armijom i partizanima bili su porazeni
i nebi imalo smisla da se pojavljuju na paradi u bilo kakvoj formi. Izuzetak neka bude vojvoda koji bio mlad ili se cak nije bio ni rodio kad se to sve desavalo. On ce sedeti pored Putina i uzivati u svecanoj paradi posvecenoj 70-toj godisnjici oslobodjenja Beograda, zaboravljajuci bar za cas muke u kojoj mu se zemlja nalazi .

:Lj K-Taylor | 02/10/2014 10:13

@mp
Posle trideset godina od kraja rata Britanija je skinula embargo sa dokumenata koja se odnose na ratna zbivanja na Balkanu. Zainteresovani su mogli da ih vide, obrade i objave. Ona su dostupna. Oni nisu menjali dokumenta, menjala se situcija na terenu, oni su je samo pratili.
Sto se tice hravtskog ordena Maklejnu, taj gest govori o njihovoj mudrosti i dalekovidosti. I Milosevic je mogao mirne duse da mu ga da. Maklejn je do kraja zivota bio ponosan na svoj misiju u partizanima, a u javnim nastupima se zalagao za ocuvanje Jugoslavije.

ТВ гледалац | 02/10/2014 10:31

Недавно је било објављено да ће споменик руском цару Николају Другом у Београду бити откривен 18. октобра,у оквиру свечаностиповодом ослобођења Београда 1944. године. Доживео сам то са чуђењем (и неодобравањем,као и још неки моји пријатељи),због познатих разлога. Међутим,обрадовао сам се (и поздрављам то) чувши мало пре (ТВ Студио Б) изјаву господина Весића да ће споменик (најзаслужнијем страном владару за Србе и Србију и најтрагичнијем) бити откривен у оквиру обележавање годишњице Првог светског рата,у који је он увео за тај рат неспремну Русију чим је Србија била нападнута и он и Русија платили више него трагичну цену. Господин Весић је (само) поменуо улогу цара Николаја у спашавању српске војске и цивила,када је дао ултиматум западним савезницима,да ће склопити са Немачком мир ако то не ураде. Слава великом цару(и његовој трагичној породици) и вечита му хвала.

неукротиви бунтовник | 02/10/2014 11:21

lj k teylor
на основу сагледавања савремених обавијештавања са ратних подручја доступних савремености нашем личном страдању,било би интересантно ваше мишљење,шта је у свему томе истина,американци су крили истину у вијетнаму,све кривотворили,енглези су родочелници кривотворина и лажи,потпарол натоа је накнадно признао фабриковање лажи о србији,имамо јасну слику у разарању арапских земаља и убијању цивила,али се то све прикривало,и поред савремене технологије да се све на лицу мјеста може одаслати у свијет,никада запад није изнио на видјело и верификовао српски холокауст у јасеновцу,у односу на народ највећи у историји послије јеврејског холокауста,када сагледавате све те ужасе,који још очекују своју истину,онда се поставља неумољиво питање,шта је то у ствари историјска истина,у спектру повезивања,минулих и садашњих догађаја,који чине саставни корпус повијесне збиље,једноставно ,поштована госпођо, дали вјерујете у све што је написано,да је одсликало стварност на терену или има и мирођије

Историчар аматер | 02/10/2014 11:41

@.ТВ гледалац.Браво за коментар. Споменик великом цару Николају треба подићи 1. новембра, будући да је 1918. тог датума ослобођен Београд(и цела Србија) ,чему је нееизмерно допринео,што сте истакли у свом коментару. Било би далеко боље да је тај спменик (надам се да ће бити најцењенији од било ког другог споменика неком странцу) постављен истог дана када и споменик српским и руским (царским,његовим) војницима погинулим у Првом светском рату, него у време обележавања ослобођења Београда 1944.Надам се да не треба рећи због чега.

Ера Б Б | 02/10/2014 12:05

@.Мр Петар Симић. Поводом неуспелог похода у Србију,у пролеће 1944., две партизанске дивизије у Србију,веома је занимљиво и вредно казивање једног борца(и руководиоца) Друге пролетерске дивизије, М.П. из Ивањице. Борци дивизије били су већином Срби из Хрватске и БиХ.Како су се приближавали Србији она им је говорила да ће чим стригну у њу народ се масовно дићи и прићи им. Међутим, оно што се тада десило каже да јој је пало теже него сва страдања (а прошла је више офанзива,Неретву,Сутјеску,..) до тада. Уместо одушевљења народа које им је обећавала,каже да нису ушли ни у једно село да на њих нису пуцали! Колико ми је познато ,иако су стигли скоро до Ваљева како кажете, мало ко им се придружио. После брзог и потпуног пораза партизанског устанка у Србији у њој скоро да није било партизана,највише на југу. Према извештајима секретара ПК КПЈ Нешковића никада их није (до пролећа 1944)од 850. Четника је било,понекад и скоро сто пута више.

Lj K-Taylor | 02/10/2014 12:24

@Igor G.
Na prostorima bivse Jugoslavije rat je trajao od 1941-45. Cetnici su prvi digli ustanak, nije trka, oslobodili Loznicu i prvi se sukobili s SS Divizijom ‘Princ Eugen’. Achievment.
Rat su zavrsili u zlocinu, izdaji i porazu.
Sto se tice Maklejna, nije on pisac romana. Kad se pojavio na balkanskoj istorijskoj sceni, cetnici su nesto posustali.Bio je Cercilov licni izaslanik i vodja Britanske vojne misije pri vrhovnom stabu. On je svedok i ucesnihk istoriskih zbivanja.Prisustvovao je Teheranskoj konferenciji na kojoj je odluceno da se cetnicima uskrati pomoc, a NOB prizna za jedinog legitimnog pretstavnka jugoslovenskih naroda.

Lj K-Taylor | 02/10/2014 12:56

@Neukrotivi buntovnik
Trudim se da iznesem relevantne cinjenice i pustim da one same za sebe govore. Pozitivisticki pristup. Izbegavam komentare, spekulacije, nagadjanja tipa ,sta bi bilo, kad bi bilo. Vaspitavana sam u vulgarnom materijalizmu, ne verujem u teoriju zavere.

Стални читалац Политике | 02/10/2014 12:57

Сатанизација четника ( а тиме и Срба,посебно у Србији) и даље је интензивна. Будући да читаоци овог издања Политике нису могли да прочитају њен значајан текст, „Седам деценија од спасавања америчких пилота“ (23.9.о.г) желим да укажем на исти. У Прањанима,на Сувобору „јуче је свечано обележена 7о_годишњица од спасавања преко 5оо америчких војника у Другом светском рату.О тим данима говорио је изасланик председника Србије Оливер Антић,који је казао да су Прањани историјско место где су српски народ и Југословенска војска у отаџбини поднели велике жртве за победу над фашизмом.“Прањани су потврда трајног пријатељства српског и америчћког народа“,рекао је Антић“. Антић је говорио и о великом Дражином доприносу ппобеди савезника ,одликовању од Трумана и признању Регана. Заменик америчког амбасадора Г.Дуад пенео је честитке прердседника Обаме народу тог краја и истакао да је „тренутак да се као савезници Србија и САСД подсете борбе против најгоре врсте тираније“.Представници војске САД

Ivan karamazov | 02/10/2014 13:33

Jasno je da ce Oliver Antic da velica Drazu i cetnike. Savetnik predsednika republike svojevremeno je izjavio da je Trojni pakt sa Hitlerom bio povoljan za Srbiju. Nesto sto ni jednom Nemackom zvanicniku ne bi palo napamet da javno tvrdi, da je bilo sta bilo dobro u vezi nacisticke nemacke.

неукротиви бунтовник | 02/10/2014 14:20

lj k teylor
уз сво уважавање вашега васпитања и вашу позитивност наступа,ријеч је о сасвим другим стварима које ви нисте разумјели или нисте хтјели разумјети,желио сам да вас питам ,шта је то историјска истина у корпусу повијесне збиље која повезује минулост и садашњост у садржају истинских догађања,нисам тражио од вас никакве спекулације о истим,шта су уопште релевантни документи,ако их ствара и пише појединац,појединац није историја,мада може да утиче на њене токове,из билже прошлости довољно смо сазнали од главних актера догађаја,да се подмеће у лажном својству,та релевантна истина,она је очита у збиљи догађаја у србији,ираку ,либији,авганистану,и широм планете,гдје доминира лаж да би се интервенисало и прикривао злочин који је свјесно учињен,од вас као учевне даме тражио сам да одговорите на испостављену истину у замјени теза,а не да спекулишете шта би било кад би било,нема ту госпођо спекулације,то је истина коју сами актери након злочина признали,а док су правили злочин нису

m.p. – | 02/10/2014 14:50

@ Igor, Steta sto nemamo ni jednog ozbiljnog analiticara koji bi izneo cinjenice o odnosima koje imamo sa Rusima, u poslednjih 10, 20 ..50 godina.
Mislim da ljudi imaju postovanja prema Rusima jer nas nisu bombardovali, nisu nas ucenjivali, nisu nas ponizavali, imaju u medjunarodnm odnosima korektan stav prema nama, naravno shodno svojim interesima.

@ Taylor; Niste pojasnili o kojim strasnim zlocinima se radi koje su pocinili Cetnici, a naveli ste da su pocinjeni.
Nisam pristalica cetnika, ali insistiram na istini.

Britance nije zanimala istina, oni imaju svoje interese i to je sve.
Maclein nije ispravno procenio kada je poredio zlocine. Istorija nam je pokazala da je poredjenje NEtacno.
Nedostaje preko milion ljudi ubijenih u NDH od 41e-45e, ali nikog NIJE briga.

Maclein je primio hrvatski orden time se opredelio opet iz prakticnih razloga za novu NDHaziju, pokazao da je bio za Jugoslaviju? jBio je za JU dok je trebalo.
Sacuvaj me Boze Britanske politike i procene!

Драган Поповић | 02/10/2014 17:54

Видим врло живу дискусију о улози Драже Михаиловића.Они који га нису схватили и оптужују га на основу комунистичке и Черчилове пропаганде поручујем да прочитају књигу „Срељање Историје „од Роберта Макдауела.То је човек који је гледао догађаје из глобалне светске перспективе на основу личног учешћа и проучавања свих обавештајних извештаја,узимајући у обзир и економске чињенице ,због којих се ратови и воде.Он тврди да је Хитлеру сломљена кичма 1941-1942 године кад му је онемогућено освајање Русије и Кавказа.У тим кључним догађајима учинак Југословенске Војске у Отаџбини,под командом генерала Драгољуба Михаиловића је био од прворазредног значаја ,што доказују похвале и захвалности савезничких команданата који су се борили против Хитлера.Кад је Черчилу било јасно да Хитлер губи рат настале су прљаве политичке игре.Черчилу није одговарала брига о народу коју је показао Михаиловић и дошла је до изражаја класична енглеска антисрпска политика.Прљаве смицалице су довеле Броза на власт.

Lj K-Taylor | 02/10/2014 18:09

@mp
A koja ste to vi sudska instanca, da se ja vama pravdam. Obuzdajte gnev pravedni. Zlocini cetnika su veoma dobro dokumentovani. Ko je hteo da vidi, mogao je. Ako je stradao i jedan nevin, mnogo je.

Narcis Zlatousti | 02/10/2014 19:17

@Dragan Popovic
Rusi uopste nisu svesni, ni upoznati sa ucinkom Draze I cetnika u slamanju fasizma I pomoci koju su pruzili SSSR. Prilikom obelezavanja dana D ruski istoricar Lavrov, u intervjuu za Politiku, kaze “ne daj boze da su se nemacke trupe, angazovane u borbama protiv partizana, nasle pod Moskvom”.
Ministar Lavrov, prilikom dolaska u Beograd, u izjavi za javnost govori o zajednickoj borbi Crvene armije I partizana.
Odmah iza njega Beograd je posetio predsednik Belorusije Lukasenko. U obracanju javnosti on naglasava da bi bez partizanske borbe, bilo mnogo teze oslobadjati Beograd I Jugoslaviju. Ovih dana na kanalu ‘Quest’ emituje se kompletna istorija Drugog svetskog rata. Tu se odaje priznanje beskompromisnoj borbi nasih I talijanskih partizana. O cetnicima ni reci.
Cercil je mrtav, ali mora das u I to perfidni, prljavi englezi smestili Drazi.

Потомак жртве | 02/10/2014 20:44

@. Lj.K Taylor.Поштована, Није се тешко сложити са Вама да су „злочини четника веома добро документовани“.Додао бих и често паушално преувеличавани. Али је и тачно да су сви (сем ако неко није успео да побегне на Запад) одговорни за те злочине максимално кажњени. Међутим, за још веће (посебно у мојој Србији и вашој Ц. Гори) злочине друге стране (којој Ви тако упорно држите страну нико није одговарао и до скора су били табу тема,а десетине хиљада невиних жртава приказивани су као злочинци. Одговоерни за те злочине чак су и добро (дсвакако не сви) добро напредовали због тога,повећавали свој револуционарни реејтинг. Деценијама су ти злочини били табу тема. Тек пре 3 године,због ЕУ, формирана је државна комисија за утврђивање тих злочина (тајних масовних гробница) у Србији после 22. септембра 1944. Она је (и без неопходних услова) лоцирала више од 2оо тајних масовних гробница у Србији,око 2о у Београду и утврдила имена око 50.ооо жртава. Кажете: „Ако је страдао и један невин много је“ та

Мр Петар Симић | 02/10/2014 20:59

@. Ivan Karamazov. Др професор Антић не велича Дражу и четнике,већ као научник ,познати и уважени професор на Правном факултетуи саветник председника Србије, износи само истину.Поричете му право на то због његове (да ли наводне?) оцене да је Тројни пакт био повољан за Србију. да ли је био повољан,зависи од оцењивача истог,али је неоспорно да оно шта се десило,посебно Србима у НДХ и Србији било трагично да није могло бити трагичније.Неоспорна је Чињеница да Југославија тим пактом добила статус неутралности,чак да ни авиони земаља Тројног пакта не могу даје прелећу. Због тога је Хитлер одлучио да неки услови буду у тајном анексу уговора,јер ни једној другој земљи није дао такав положај. Питање је да ли би Хитлер поштовао те услове,али је реална претпоставка да би,када је упао у проблеме са СССР. Можда би избегли 3 више него трагична догађаја: пораз земље, монструозно геноцидну НДХ и трагичан грађански рат (ком. револуцију) који је највише коштао Србе,у људским жртвама и другом

m.p. @ Taylor | 02/10/2014 21:03

Nema gneva samo valja utvrditi istinu. Mnogo je postradalih i mnogo je pocinjeno zlocina bez kazne.

Предраг Вулин | 03/10/2014 09:08

Када је М. Самарџић тражио да му се достави макар једна слика Ј. Броза из неког српског села, на којој се виде и партизани, објашњено му је „зашто то није могуће“. Комунисти се упињу да покажу и докажу како је комунизам нешто изворно, иманентно српском сељаку и грађанинину. Од тога наравно нема ништа. Све гола превара и плагијат.Ви ћете опет причати о четничкој издаји а данас Њемачка одлучује ко може или не може у ЕУ…

Ivan Karamazov | 03/10/2014 10:33

@Петар Симић
Pa kad je Trojni pakt tako povoljan dajte da potpisivanje sporazuma sa Hitlerom proglasimo za drzavni praznik. Politika je u poslednjih nekoliko nedelja objavila informacije da su kancelarka Merkali predsednik Nemacke, polozili vence na spomenik atentatoru na Hitlera, Klaus Von Stauffenburg. Za savremenu Nemacku Hitler i Trojni pakt nisu dobri. U pripremi je izlozba o anonimnim herojima, nemcima, koji su bili protiv Hitlera i Rusima i saveznicima dostavljali dragocene informacije o planovima i akcijama Treceg rajha.
Ne znam kako je izjava Antica dosla u javnost, ali je sigurno da bi u drugim zemljama rezultirala ostavkom. Za manje gafove ljudi na zapadu daju ostavke ili dobijaju otkaz. Sigurno osoba sa takvim shvatanjima ne bi mogla da bude savetnik pretsednika, koji se deklarise kao antifasista i bude njegov izaslanik.

== наставља се, видети више

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s