Nije tačno da je Srbija nemoćna pred američkim prisluškivanjem

INFORMACIJA „Vašington posta“ od pre nekoliko dana da se i Srbija našla u programu prisluškivanja američke NSA, izazvala je dosta oprečnih regovanja, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da ionako ne možemo zaštiti državne komunikacije od njihovog prisluškivanja. Nekoliko stotina ljudi, ipak, radi u VBA, VOA, MUP i MSP – upravo na zaštiti poverljivih državnih podataka i komunikacija. Ovakve ocene za njih nisu bile ni malo prijatne.

 

Zoran Živković, predsednik Udruženja za informacionu bezbednost Srbije, čovek koji je u činu pukovnika dugo godina (do sredine prošle decenije) radio na zaštiti komunkacija predsednika države, načelnika generalštaba i ministra odbrane, kaže da nije tačno da od NSA ne možemo zaštititi važne državne komunikacije. Po njemu, tačno je da mi ne možemo da napravimo „ajfon“ ili mrežnu opremu za komunikaciju, ali matematičkim algoritmima i sopstvenim kripto-ključevima možemo da u ogromnom procentu zaštitimo sve kanale komunikacija važne za državu, bez obzira idu li iz zemlje ili iz inostranstva. Druga je stvar, kaže on, da li naši funkcioneri žele da koriste opremu za bezbedne komunikacije.

 

Prema rečima našeg sagovornika, srpska kripto zaštita sredstava za komunikaciju nikad nije probijena – dok je bila u upotrebi. U Ministarstvu spoljnih poslova je kripto zaštita ukinuta dolaskom ministra Svilanovića. U ratovima devedestih i potom u NATO bombardovanju, zapadni saveznici se nisu proslavili provaljujući tajne iz Srbije prisluškivanjem zaštićenih komunikacija. Jedino uspešno „slušanje“ državnog vrha imali su u Karađorđevu (američkom opremom sa teritorije Hrvatske), ali ni tada nisu probili zaštićene veze već su snimali ono što se govori u obejektima koji nisu mogli biti u potpunosti obezbeđeni. U sudskim procesima u Hagu komandantima iz Srbije i RS, gotovo da nema nijednog dokaza koji potiče iz prisluškivanja i snimanja zaštićenih komunikacionih kanala.

VRHUNSKI STRUČNjACI U SRPSKOM društvu za informacionu bezbednost sedi više od 100 stručnjaka elektroničara i matematičara. Društvo postoji pet godina, a samo prošle godine njegovi članovi su objavili 140 stručnih radova na temu zaštite srpskog sajber prostora i telekomunikacija i svi ti radovi, dostignuća i rešenja su ponuđeni državnim organima, kaže Živković.

 

– Nije tačno ni da NSA „sluša“ Angelu Merkel – nastavlja Živković. – Odmah pošto je, pre nekoliko meseci, to „procurilo“ u „Špiglu“, nemačka kancelarka je naložila da se preduzmu mere i Nemci su prvo napravili svoj elektronski čip, a potom i svoje algoritme pa je Merkelova sigurno bezbedna.

 

O mogućnostima NSA i naši stručnjaci imaju visoko mišljenje.Živković podseća da je u Zagrebu u tamošnjoj američkoj ambasadi donedavno bio čvor NSA za region. U međuvremnu, napravljena je i velika ambasada u Beogradu, a posle nje i u Skoplju. Zgrada u glavnom gradu Makedonije ima čak šest spratova ukopanih u zemlju. U Bondstilu je takođe obaveštajni centar, jer ovaj region geografski gravitira ka zemljama koje su Americi bezbedonosno interesantne.

 

– Kao što priznajemo pravo Amerikancima da se bore protiv terorizma za svoje interese, i naša država ima pravo na zaštitu svojih najbitnijih informacija i nacionalnih interesa – ocenjuje Zoran Živković, i dodaje da nije isto ako namere našeg državnog vrha zainteresovana strana sazna sa deset dana kašnjenja, ili istog momenta posle sastanka državnog vrha.

Nije tačno da je Srbija nemoćna pred američkim prisluškivanjem | Društvo | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s