STARE SRPSKE KUĆE, BRVNARE, VAJATI…

Besplatan plac za Vašu brvnaru,
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151985241637527.1073741829.206307262526&type=1

kuća sa radana, jug srbije, Ivanje

kuća sa radana, jug srbije, Ivanje


STARA SRPSKA KUĆA

Kuća treba da bude izgrađena od materijala koji se može dobiti iz neposredne okoline mesta na kojem se gradi, jer samo tada neće biti uznemirena prirodna sredina, a ni čovek.

„Covek je, prihvatajući hez razmišljanja ono što dolazi sa strane, izopačio sebe i svoje potrebe. Zato se sada vraća individualnoj gradnji kuća koje moraju da zadovolje dve osnovne stvari: potrebe korisnika i uslove podneblja. Nije naš predak neke stvari radio iz obesti nego se jednostavno prilagodavao svojoj okolini sa željom da mu u kući bude udobno i toplo. Zahvaljujući struji čovek je izgubio kontakt s vatrom. Kamin treba imati u kući zbog vatre. Zbog toga sam ga u mojim projektima vratio u kuće za stanovanje i odmor“, navodi jedan od primera „povratka u budućnost“, profesor Petrović.

,,Mi smo bogat narod. Imamo dinarsku, vojvodjansku, šumadijsku, moravsku, zlatiborsku kuću i sve su različite, ali imaju odliku podneblja u kojem su građene. To treba čuvati, a ne priklanjati se individualnoj gradnji „egzibicijama“ arhitekata, metalu i betonu kao novim savremenim materijalima. Prihvatam moderno i savremeno, ali nikada ne ono što je kompilacija ili kopija sa nekog tudeg prostora. Spajanje modernog i nasleđenog jeste teško, ali je zato i najvrednije u kulturi jednog naroda“

Osnovne karakteristike ove gradnje jesu sublimacija dva tipa dinarske brvnare i moravske čatmare. Najčešće je reč o polubrvnari čije je prizemlje od neobrađenog kamena, zid od pečene ili
nepečene opeke a krov od šindre ili crepa. Dakle, od osnovnih materijala koji se lako i danas nalaze u prirodi i nisu produkt modernog doba. U sredini kuće obično je sazidana peć sa kaminom gde vatra daje toplinu ambijentu i greje prostorije u kojima se živi.

Učinimo da putnik koji dolazi sa severa Evrope oseti da je prošao kroz jednu osobenu zemlju. Objekti, moteli, hoteli, benzinske pumpe, banke, menjačnice, mogu imati prepoznatljivost celokupne naše raskoši koju nam nudi nasleđe preko graditeljstva i tradicije. Evropska je tendencija upravo ono što smo mi iz nerazumljivih razloga napustili, a to je.ekološka kuća i zdrav način života“, zaključuje profesor Božidar Petrović.
_____ Izvor: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152037112527527.1073741831.206307262526&type=1

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s