Čarapići

OTAC I SIN OTAC našeg sagovornika zvao se Milojko. Zbog silnog poštovanja prema lozi iz koje potiče, odlučio je da krsti svog sina imenom velikog pretka. Milojko Čarapić je bio duhovit i vispren čovek. Zbog prezimena koje je karakteristično, često je bio u situaciji da ga pitaju: „Šta ti je Vasa Čarapić?“ Po pravilu je, kao iz puške odgovarao: „Sin!“
_______________________
U SELU Beli Potok podno Avale i danas živi legenda o čuvenom junaku Vasi Čarapiću, Karađorđevom pobratimu i saborcu iz Prvog srpskog ustanka. Tamo živi i jedan neobičan čovek, dobronameran i gostoljubiv, koji je direktan potomak nacionalnog heroja od pre dva veka…..
U sećanjima mu još bridi obraz od šamara koji je dobio na pregledu u prvom razredu osnovne škole kada ga je školski lekar pitao kako se zove, gde stanuje i u koju školu ide. Posle ispravnog odgovora mališana na sva pitanja nervozni lekar mu je udario pljusku uz reči: „Ti ćeš mene…“

MALI JE SVET

Čarapići potiču iz Crne Gore iz plemena Kuča. Naš sagovornik je izradio vrlo precizno porodično stablo čiji koren seže do 1522. godine. Njegovi preci to podneblje napuštaju početkom 18. veka.

– Tada je neki moj daleki predak ubio tursko kuče. Porodici je bilo određeno da plate globu za taj čin, a ovi su to i učinili, ali na vrlo ponižavajući način po Turke. Naime, tada se novac nosio u kožnim kesama, pa je tako bila plaćana i globa, a ovi su, umesto tako, globu isporučili zamotanu u čarapu. To je bio razlog zbog kojeg su poneli današnje prezime, a tada su morali i da potraže drugi dom jer su Osmanlije bile veoma besne zbog ovog čina.

Pošto je krenula odmazda, deo Čarapića odbegao je u Bosnu, a otac „prvog“ Vase Čarapića, Ivan, stigao je do Belog Potoka, mesta podno Avale. On je imao tri sina, Marka, Vasu i Tanasija.

– Marko je stradao u seči knezova, kada su Turci odlučili da smaknu sve viđenije Srbe kako bi sprečili ustanak – nastavlja Čarapić. -On je prvi pogubljen. Vasa je čuo da su njegovom bratu odsekli glavu i poneli je za Beograd, i onako ljut i besan stiže Turke pred Stambol kapijom na ulazu u grad i sve ih pobije. On je bio veoma hrabar čovek. Kada je turski junak Zguru Mehmed-aga zvao Karađorđa na dvoboj, on bi slao najbolje junake, ali bi ih Turčin sve savladao, sve dok u besu nije došao Vasa i ubio agu. Karađorđe nije dozvoljavao da se ovaj pobije sa Turčinom, čuvajući pobratima Čarapića, ali Vasa nije imao straha.

Kasnije je sin Vase Čarapića, Ivan, bio prvi gradonačelnik Beograda. Loza je nastavljena, ali se isprečio još jedan istorijski događaj brutalan po ovu familiju. Kako kaže naš sagovornik, u jednom trenutku su njegovi preci bili pod žestokim udarom Miloša Obrenovića, jer su bili naklonjeni Karađorđu. Počeli su sa pripremama da svrgnu Miloša i vrate Karađorđa, ali je ovaj naslutio da se protiv njega sprema zavera i naredio je pogrom u kojem je pobio sve muške Čarapiće starije od 18 godina. Oni koji su preživeli pokolj promenili su prezime i od tada su bili Simići ili Radovanovići, kako bi izbegli knežev bes.

AUSTRALIJSKA PRIČA

NaŠeg sagovornika životni put vodi ka Australiji, u kojoj je živeo tri decenije, da bi se pre četiri godine vratio u rodni Beli Potok. Tamo je bio uspešan privrednik koji je sa ovog dalekog kontinenta doneo samo lepe uspomene.

– Svaki početak je težak, ali sam poneo lepo obrazovanje iz domovine i uskoro počeo da se bavim malim biznisom – kaže Čarapić. – S vremenom sam napravio najbolju galeriju naivne umetnosti u kojoj su izlagana dela najvećih slikara koji su se dokazali u ovoj oblasti.

Neobični Beograđani: Vasa Čarapić, potomak velikog junaka | Beograd | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s