Izložba prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga

U Galeriji-holu RTS u utorak uveče će biti otvorena izložba prvih i retkih izdanja knjnjiga Petra II Petrovića Njegoša, a povodom 200 godina od njegovog rođenja. Na postavci „Vladika i pesnik, vladar i mislilac“ biće izložena, osim originalnog prvog izdanja „Gorskog vijenca“ iz 1847. godine, i prva izdanja dela „Luča mikrokozma“ iz 1845, „Lažni car Šćepan Mali“ iz 1851. i „Svobodijada“ iz 1854. godine.

EKSPONATI Prva izdanja Njegoševih dela, među njima i prvi primerci „Gorskog vijenca“ iz 1847. godine

– Posetioci će imati priliku da vide originalne, a ne reprinte ovih knjiga. Biće izloženo petnaestak izdanja „Gorskog vijenca“, štampanih do 1944. godine u Beogradu, Novom Sadu, Herceg Novom. Publika će prvi put videti da je Njegošev „Lažni car Šćepan mali“ objavljen u dve varijante. U pitanju je mala razlika u opisu knjige – objašnjava za „Novosti“ autor izložbe i predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev.

Ova postavka će nam otkriti i tajnu staru nekoliko decenija. Naime, u toku restauracije i konzervacije prvog izdanja „Gorskog vijenca“ iz 1847, štampanog u Beču, otkriveno je da je ono pripadalo poznatom srpskom pesniku Milanu Rakiću, o čemu postoji i pesnikov zapis.

– Rakićeva posveta bila je sakrivena sa druge strane litografije Anastasa Jovanovića. Kada smo tokom restauracije skinuli papir, otkrili smo zapis: „Gospodinu A. Avakumoviću za spomen na zajednički život u Sofiji i Rimu, sa najlepšim željama i simpatijama Mica i M.M. Rakić, 15. 12. 1928. godine, Rim“ – kaže Stojančev.

Daljom analizom utvrđeno je da je pomenuti primerak „Gorskog vijenca“ pripadao Aleksandru Avakumoviću, doktoru prava, koji je zajedno sa Rakićem bio u Sofiji i Rimu.

Jedna od izloženih knjiga, Njegoševa „Svobodijada“, objavljena je 1854, tri godine posle pesnikove smrti, zahvaljujući trudu Ljubomira Nenadovića.

– Iz Nenadovićevog zapisa u „Svobodijadi“ saznajemo da je prvi tiraž „Gorskog vijenca“ bio 600 primeraka. Teško je proceniti koliko je sačuvano do danas, jer se većina nalazi u privatnim kolekcijama – objašnjava Stojančev. Predsednik Srpskog bibliofilskog društva do sada je „popisao“ petnaestak primeraka, a nada se da će vlasnici odgovoriti na apel ove organizacije kako bi se utvrdio tačan broj sačuvanih prvih izdanja „Gorskog vijenca“.

Među izloženim knjigama i litografijama u Galeriji RTS biće i jedna koja se prvi put pojavljuje u javnosti. Reč je o moskovskom izdanju „Psaltira“ iz 1828, koje je Njegoš dobio od ruskog cara Nikolaja Prvog prilikom posete ovoj zemlji.

– U knjizi stoji zapis da je to „poklon ruskog cara Petru Petroviću Njegošu“. Prilikom boravka u Rusiji, on je dobio više knjiga, ali je većinu darovao manastirima i pojedinim sveštenicima. Iz ovog „kontingenta“ poklona sačuvano je svega nekoliko primeraka, a „Psaltir“ je jedan od njih – objašnjava Stojančev, koji će, uz profesora Mila Lompara, govoriti na večerašnjem otvaranju izložbe.

KNjIGE I DUŠA

Posle tematski slične izložbe o Milošu Crnjanskom, Srpsko bibliofilsko društvo pripremilo je ovu o Njegošu, a najavljuju još neke slične postavke.

– Sve izložbe radimo bez nadokanade, kao entuzijasti. Želimo da naše izdavaštvo približimo ljudima, da im pokažemo kako su primerci dela značajnih za našu kulturu izgledali u originalu. Mogli smo da slikamo i stavimo panoe, ali smo smatrali da na ovaj način knjigama „dajemo dušu“ – kaže Stojančev

Izložba prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s