Мит о Обилићу / Н. Прокић

…..Колико је коштао Принцип Србију? Цена је позната: Србија је изгубила половину мушког становништва, а од тога опоравка нема. Данас би Србија имала дведесетак милиона становника да није било тако и с њом би се сасвим другачије разговарало. Колико је коштао Обилић? Иако Обилић није историјска личност, мит који је створен из тог акта непроцењиво је коштао Србију у вековима који су долазили. Сви они који су завршилите моравске вечерње историјске школе наносили су, а и даље наносе велику штету српском друштву. Колико је коштао март 1941? Хитлер је до тада третирао Југославију као примадону, а шта је следило знамо. Пошто је на територији Србије успешно деловала организација вођена светском идејом, а не локалном ситном мером, изашли смо као победници, али опет са огромним губицима. Људско месо је одувек био једини материјал који су наше команде имале у изобиљу. То је скупо, глупо, погубно и води ка нестајању. Данасзато нитог људског материјала више немамо довољно, и све га је мање….
Видети више: Ненад Прокић: Мит о Обилићу…. .. : Политика: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Mit-o-Obilicu-neprocenjivo-je-kostao-Srbiju.sr.html

_____________ Последњи коментари

jeremija krstic | 11/09/2013 10:19

Да и ја кажем неку.Кажу да је историја лажна и нетачна.Можда.О томе не желим да судим.Желим да кажем коју реч о садашњости.Памтим деведесете.Сва дешавања била су режирана,вођена и контролисана – споља.Али тако добро изрежирана ,да су у првом тренутку изгледала спонтана.Само у првом тренутку.Врло брзо се показало да нити су спонтана,нити су лична и неутрална.Велики брат је врло пажљиво и нажалост успешно бирао индивидуе које су његове прљаве планове успешно спроводиле на терену.То је истина коју нико не може да побије.Е,сад знајући истину из времена у коме сам живео извлачим право да на исти начин гледам и на дешавања која припадају историји.Због тога не пристајем ни на какву промену свести и ревизију историје.Мислим,и сигуран сам у то,да је мој народ,србски ,увек ,у све историјске догађаје улазио чистог срца,најплеменитијих побуда,без икаквих задњих намера и калкулација , вођен искреним и чистим православљем и светосављем.За разлику од осталих.

Stela Savić | 11/09/2013 10:33

Gospodine Prokiću, nisam odobravala Vaš politički angažman, jer mi je to delovalo kao anacionalno. Ali, sada Vas delimično opravdavam, Vi ste besni na nešto što je sudbinom dato i što se teško može ispraviti. Naš narod, u većini, poseduje dinarsku violentnost, (Cvijić),po meni destruktivna crta karaktera, i on će uvek izabrati akciju, ma šta šta to koštalo. Znači, mirovanje ne dolazi u obzir. Nekada je to opravdano (protiv Turaka), a nekada ne. Naročito me je porazilo Cvijićevo zapažanje da narod u Srbiji (Šumadijski varijetet) loše ocenjuje svoje prvake i najbolje ljude (najpametnije). Takav narod ne može da napreduje. Tu leži ključ naših stradanja, jer uvek izaberemo destrukciju (ipak, sa izuzecima, jer u istoriji su poznati jako umni i racionalni srpski prvaci – od M. Obrenovića, kralja Petra, Nikole Pašića, i mnogih drugih.Ipak, nije sve tako crno, ali treba poraditi na modernijoj Srbiji, gde će doći do izražaja i hrabrost i srčanost, jer smo Sloveni, ali i pamet i uspešnost.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s