Devojke iz Srbije u lancu trgovine ljudima – od princeza do robinja!

SOS TELEFON
„ASTRA“ deluje i preventivno, ne samo kao pomoć žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja. SOS telefon za pomoć je 011/785-0000, a kako kažu u ovoj organizaciji, trafiking najčešće ne prijavljuju same žrtve, već članovi porodice žrtve.
VLADA Srbije je 2012. godine identifikovala 79 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja je 30 bilo radno eksploatisano ili prinuđeno na prošnju, a 49 je bilo primorano na prostituciju – piše u izveštaju američkog Stejt departmenta. Od ukupnog broja žrtava, samo 39 je upućeno na nevladine organizacije koje pružaju pomoć u oporavku. Tokom 2011. identifikovano je 88 žrtava trafikinga, dok je ove godine, za osam meseci, registrovano 30 žrtava iz Srbije.
Nezaposlenost i teški uslovi života u zemlji utiču na to da sve veći broj ljudi postaje izložen riziku od trgovine ljudima, a oglasi su manje sumnjivi jer su trgovci perfidni i učiniće sve kako bi zadobili poverenje žrtve i kako bi ih što teže razotkrili.

U „Astri“, najvećoj nevladinoj organizaciji za borbu protiv trafikinga, kažu da je u Srbiji popularan najsuroviji model uvlačenja devojaka u lanac trgovine ljudima. Mlade Srpkinje prvo postaju princeze, a potom – robinje.

– Ovo je takozvani loverboy model ili ljubavnički model, jer muškarci prvo osvajaju svoju žrtvu, glume da su zaljubljeni u nju, posvećuju joj pažnju, izlaze, zadobijaju njeno poverenje, upoznaju prijatelje, porodicu – priča za „Novosti“ Elena Krsmanović iz „Astre“. – Žrtve ovakvog modela su gotovo uvek mlade devojke, koje su još naivne, olako veruju svemu i nemaju puno životnog iskustva. Posle izvesnog vremena, mladić im predlaže put u inostranstvo, nekada trajan odlazak, a nekad samo letovanje, gde po prelasku granice počinje pakao.

SOS TELEFON
„ASTRA“ deluje i preventivno, ne samo kao pomoć žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja. SOS telefon za pomoć je 011/785-0000, a kako kažu u ovoj organizaciji, trafiking najčešće ne prijavljuju same žrtve, već članovi porodice žrtve.

Kako priča Krsmanovićeva, ovaj model je posebno surov za žrtve, jer ih izdaje neko u koga su imali beskrajno poverenje. Najteža je rehabilitacija za one osobe koje su prevarene od strane nekog koga su zapravo volele.

– Ako uspeju da se izvuku iz lanca trgovine ljudima, njihov oporavak je otežan time što ih je u situaciju eksploatacije dovela osoba kojoj su verovale. Zbog toga im je posebno teško da povrate veru u ljude – objašnjava naša sagovornica. – Devojke iz Srbije su najčešće eksploatisane kroz prinudnu prostituciju. Oduzima im se pasoš, mobilni telefoni, sve lične stvari, drže se u zatočeništvu, psihički i fizički su zlostavljane. Mnoge se teško izbave iz ovog pakla.

Neretko im, ukoliko imaju dete ih prethodnog braka ili mlađeg brata i sestru, trgovci koji raspolažu njihovim životima, prete da će, ako ne rade šta im se kaže, nauditi njihovim bližnjima.

– Kada identifikujemo žrtvu, zbog ovih pretnji uvek postoji strah od odmazde, osvete – kaže Krsmanovićeva, objašnjavajući zašto je važno osigurati zaštitu prava i bezbednosti identifikovanih žrtava trgovine ljudima.
Kada je u pitanju uvlačenje u lanac trgovine ljudima i prostitucije putem oglasa, Krsmanovićeva kaže da je ono i dalje vrlo aktuelno, ali su oglasi sve perfidniji:

Devojke iz Srbije u lancu trgovine ljudima – od princeza do robinja! | Hronika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s