U Titovom sefu blago Karađorđevića

„Depo 555 Predsedništva SFRJ“ otvoren je u aprilu, na zahtev Prvog osnovnog suda, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih naslednika. Od tada javnost još nije obaveštena šta se u njemu nalazi.

– Još su Tito i njegovi politički naslednici stavili na to oznaku državne tajne. Zato advokati Brozovih i javnost nisu ni mogli da prisustvuju otvaranju depoa i zato je njegovo otvaranje povereno članovima Komisije koji su se prethodno zakleli da će ćutati dok sa njega ne bude skinut pečat tajnosti. Zasada samo mogu da kažem da je tamo nađeno jako puno stvari koje su pripadale dinastiji Karađorđević, a koje nemaju nikakve veze sa zaostavštinom Josipa Broza – kaže Antić.

NADZOR POVERENIKA
POVERENIK za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u KCS povodom medijskog izveštavanja o zdravstvenom stanju Jovanke Broz.
– Sva zvanična saopštenja koja se odnose na stanje zdravlja i lečenje gospođe Jovanke Broz, kao i izjave zvaničnih predstavnika Urgentnog centra, objavljivali smo uz njenu saglasnost – kažu u Urgentnom centru KCS.
Između ostalog, upravo u ovom sefu bio je skupoceni Orden kraljice Marije, optočen brilijantima i ukrašen rubinima i smaragdima, koji je potom bio izložen prilikom sahrane kraljevske porodice, na Oplencu. Veliki broj nađenih stvari ima, kako saznajemo, signaturu Karađorđevića, pa čak i lični potpis kralja Petra.

Na primedbe zastupnika porodice Broz da je državna Komisija izašla iz okvira svog mandata angažujući sudskog veštaka bez naloga suda, on objašnjava da zakon omogućava svima da angažuju veštaka i pre odluke suda.

– Komisija nije izašla iz okvira svog mandata. Uskoro, kad veštak završi posao, neće biti nikakvih misterija i mediji će moći da slikaju nađene stvari – poručuje Antić.

Naslednici Broza su, kako tvrde advokati, prilično ogorčeni zato što ostavinska rasprava traje 34 godine i nije im jasno zašto se krije šta je u sefovima. Oni se pitaju da li obijanje Jovankine kuće, 20 dana pre nego što je depo u NBS otvoren, ima nekakve veze sa ostavinom. Jer, po rečima Joške Broza, Titovog unuka, u vili na Dedinju bio je i spisak stvari koje su uzete iz Užičke, gde su živeli Tito i Jovanka, u noći kada je ona prinudno iseljena.

U Titovom sefu blago Karađorđevića | Društvo | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s