I to je Srbija… slučaj mladih lekara…

NIJE ČLAN PARTIJE: Čuvar koza u Srbiji, lekar u Nemačkoj!

Pravda Danijel Stevanović (28) nije mogao da se zaposli u struci, pa je pomagao na farmi koza. Nemačka mu obezbedila specijalizaciju i platu

i to je srbija. zdanje lokalnih gastarbajtera. s-i srbija, leto 2013.

i to je srbija. zdanje lokalnih gastarbajtera. s-i srbija, leto 2013.

daniel stevanovic, vladicin han, koze, nemacka, lekar,
VLADIČIN HAN – Godine truda i učenja se isplate… Ali u inostranstvu.
Nakon završetka studija medicine u Kragujevcu doktor Danijel Stevanović (28), zbog nemogućnosti da se zaposli u struci, vratio se u rodno mesto Stubla kod Vladičinog Hana da pomaže ocu na farmi koza. Na sreću, uskoro će moći da računa na posao u struci, ali u Nemačkoj! Naime, jedna nemačka klinika, zbog njegovog visokog proseka i uspešno položenih testova, obezbediće mu specijalizaciju i za to vreme primaće platu, a biće mu obezbeđeni i smeštaj i hrana.

– Pre dve i po godine sam diplomirao u roku, s prosekom osam. Obavio sam i pripravnički staž u trajanju od šest meseci na Klinici za pulmologiju, položio državni ispit, volontirao…

U štali više od 12 sati

Pre svega toga prijavio sam se na Biro za nezaposlene, a pošto sam video kako se zapošljavaju lekari bez stažiranja i konkursa, vratio sam se na očevu farmu koza – objašnjava dr Stevanović za Kurir i dodaje da ni roditelji nisu mogli finansijski da podnesu njegov boravak u drugom gradu, pa je rešio da ih rastereti i pomogne im u obavljanju svakodnevnih obaveza u štali, za šta je potrebno i više od 12 sati.

Kako navodi, mesečni troškovi u Kragujevcu bili su ogromni, iznajmljivanje stana je koštalo 100 evra, hrana i skripte još 150 evra, a pošto će mu za specijalizaciju u Nemačkoj biti potrebno i poznavanje jezika, počeo je da ga uči. Samo za privatne časove trebalo mu je više od 50 evra, dok je polaganje i sertifikat platio nešto više od 200.

Zanima ga interna

– U Srbiji se specijalista u najboljem slučaju postaje sa 42 godine, što je prilično kasno. Zbog toga sam našao agenciju koja posreduje između naših lekara i nemačkih klinika. Specijaliziraću internu medicinu. To traje pet godina i za to vreme imam platu i besplatan smeštaj i hranu – kaže dr Stevanović i dodaje da ne bi imao ništa protiv da posle specijalizacije ostane da radi u Nemačkoj.

Otišlo više od 6.000 naših lekara

Zdravstveni radnici na posao u proseku čekaju od 20 meseci do dve i po godine. Zbog toga najveći broj posle 20 godina školovanja i obrazovanja, što na Zapadu košta više od sto hiljada evra, odlučuje da angažman potraži u inostranstvu. Procene su da više od 6.000 naših medicinara trenutno radi u Sloveniji, Nemačkoj, Libiji, Alžiru, Libiju, Americi, pa čak i Australiji.
_____________________
Dok u svetu postoji stalna trka za obrazovanim kadrovima u Srbiji izgleda postoji višak pameti, reklo bi se po obrozovanju čobana. Posle dvadeset godina školovanja – i obrazovanja koje na zapadu košta preko sto hiljada dolara – jedan lekar u Srbiji trenutno čuva koze.

http://youtu.be/s3sY7Vmi0Ms

i to je srbija, propadanje. kuća u istom mestu, koju niko nije obišao poslednjih 20 godina...

i to je srbija, propadanje. kuća u istom mestu, koju niko nije obišao poslednjih 20 godina…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s