Takmičenje za najinovativniji prehrambeni proizvod na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Studenti proizveli voćni napitak sa surutkom, džem od paradajza, mafine sa začinima
ALKOHOLNO piće od maline, koje je osmislio tim studenata Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu uskoro će probati i Francuzi. Ideja Jovane Vunduk, Radovana Đorđevića i Steve Levića pobedila je na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod, „Ekotrofelija Srbija“. Oni su dobili šansu da se nadmeću i sa kolegama iz cele Evrope, koji će se okupiti u Parizu.
– Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola – kaže Jovana Vunduk. – Ukus je između šampanjca i sajdera (alkoholnog pića od jabuke). Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro.
Ekipa je osmislila i naziv, pa je proizvod dobio ime „spariberi“, a potrudili su se i oko ambalaže i etikete.
Na štandu pored njih, svoj novi proizvod predstavile su Maja, Tanja, Milka i Milena sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. One su napravile neobičan napitak, koji podseća na voćni jogurt, ali je malo ređi.
– Iskoristile smo surutku, koja je veoma zdrava, ali ima ružan ukus i zbog toga smo joj dodale jabuku – priča Maja Bulatović. – Surutka je otpadna sirovina i potpuno je neiskorišćena u Srbiji, jer se od 10 litara mleka proizvede kilogram sira, a ostane devet litara surutke, koja se baca. Ove devojke pune su preduzetničkog duha i spremne da pregovaraju da svoj proizvod ponude nekoj od mlekara koje posluju u Srbiji.
Na štandovima studenata osnovnih i doktorskih studija, koji su se predstavili na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu mogao se probati i džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom… Mladi tehnolozi potrudili su se da budu originalni i da naprave ekološki proizvod koji još ne postoji na tržištu.
Sonja Davidović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, bila je u timu koji je „skuvao“ džem od paradajza sa goji bobicama, sa Himalaja. Dok su pakovali svoj proizvod, razmišljali su i o budućim korisnicima, pa su džem sipali u teglice od 140 grama, kako bi mogle da se poslužuju u restoranima, ali i da budu lepo upakovan suvenir. Sudijama, među kojima je glavni bio profesor Viktor Nedović, servirali su piletinu prelivenu pekmezom od paradajza.
– Naš prozvod može biti i desert, a goji bobice su po svojim svojstvima zdravije od aronije, koja je u poslednje vreme kod nas veoma popularna – ubeđivala nas je Davidovićeva dok nam je džem mazala na hleb, da probamo.
KOBASICE SA BILjKOM PODUBICOMKOBASICE koje su napravile studentkinje Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu razlikuju se od svih koje se mogu kupiti u radnjama. Uz meso i papriku, kao standardne sastojke, u njih je „ubačena“ biljka podubica. Ivana Kuzeljević, Aleksandra Milić i Iva Radulović su osmislile proizvod u koji će, umesto soli, biti dodat ovaj „začin“, koji raste na livadama u okolini Čačka. – Dobile smo isti proizvod kao i izvorni, koji može duže da traje – objašnjava Ivana Kuzeljević. – Ove kobasice bi na tržištu bile skuplje za 10-20 odsto, a mnogo su zdravije od klasičnih.
Srpski studeti napravili šampanjac od maline | Reportaže | Novosti.rs.