Vitezović: Srbi mimo sveta, a svet mimo sebe

OD raspada Jugoslavije, od bombardovanja, do svih uslova koje ispunjavamo i koji nam se tek pripremaju, nas sateruju u ćorskokak. Ćorsokaka je toliko da smo već u lavirintu, a nemamo Arijadne, već samo nas jadne. Moramo se setiti i narodne priče „Svijetu se ne može ugoditi“. Pogotovo ako mu samo ugađamo – kaže za „Novosti“ Milovan Vitezović, književnik, dramski pisac, scenarista, profesor, aforističar, pesnik.

Ovogodišnji je dobitnik nagrade „Bogorodica Trojeručica“, koju dodeljuje Fondacija „Ivanka Milošević“ iz Čikaga, i kojom odaje priznanje književnim stvaraocima koji, nadahnuti hrišćanstvom, izražavaju biće svojih pravoslavnih naroda, njihovih temelja i svetinja.

– Svojim utemeljenjem i imenom nagrada je namenjena pesništvu koje svojom biti vodi u duhovnost. Sudeći po imenima pesnika – dosadašnjih dobitnika, i njihovih dela, taj put je svih nagrada vredan – kaže Vitezović.

Tim povodom, za naš list, pisac govori o srpskim stranputicama, neizvesnosti i apatiji, ali i duhovnom obnavljanju i traženju puta koji će nas izvesti na čistinu.

* Šaljivdžije kažu da polovina srpskog naroda živi pod stresom, a ostatak – u inostranstvu?

– U šali je pola istine, a ja ne živim u inostranstvu. Meni pripada samo prva polovina.

* Poznavaoci evrointegracija kažu da reč „datum“ nije više na tapetu nego „skrining“. Da li smo postali narod za posmatranje?

– Bojim se datuma. Čak i kada je u pitanju datum moga rođenja, 11. septembar, dan Usekovanja glave Svetog Jovana. Mislite na datum koji smo možda dobili? Sve što smo od sveta dobili bilo je na neku našu štetu. Bar dosad. Što se posmatranja tiče, jesmo za posmatranje, ali i taj „ludi, ludi svet“! Koliko smo mi mimo sveta, toliko je svet mimo sebe!

* Kako smo stigli do apsurdne pozicije da moramo stalno da dokazujemo da pripadamo Evropi i njenoj kulturi? Da li nas veliki svet vidi kao „necivilizovani rub Evrope“?

– Pitanje je koliko Evropa u globalističkom otuđenju zna svoju bit. Treba li da podsećam (i koga) da je Evropa počela na Balkanu, da je Balkan dokaz njene drevnosti jer je ponela ime po lepoj kćeri kralja Katreja, majci Agamemnona, Menelaja i Anaksibija, metaforičnoj velikoj majci Trojanskog rata, svetskog rata pre naše ere. Balkan je epski zavičaj Evrope. On određuje njeno epsko poreklo i oslobađa nas teškog pitanja da li bi bilo ovakve Evrope, sa ovakvom istorijom i civilizacijom, bez njenog homerovskog pitanja. Srbija je, kao centralna balkanska zemlja, kao kapija naroda, branila Evropu na taj Vidovdan 1389. godine. Sad Evropa hoće na istom prostoru da porazi Srbiju, na sramotu svojih istorija. Mi pripadamo evropskim kulturama za koje Evropa, u svim globalizmima na koje je pristala i na kojima se organizuje, neće da zna. Mi pripadamo Evropi Getea, a ne Merkelovih.

* Šta mislite o zapadnom izrazu „balkanska krčma“?…

– Bolje u balkanskoj krčmi, nego u Minhenskoj pivnici!

Vitezović: Srbi mimo sveta, a svet mimo sebe | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s