I dalje daju imena po Sandokanu i Kasandri | Reportaže | Novosti.rs

NIŠ – Kad bi se u gradu na Nišavi obavila javna prozivka po imenima, među predstavnicima jačeg pola najviše bi se javilo Dragana, a kod dama Jelena.

Prema popisu iz 2011. godine kod muškaraca slede imena Milan, Aleksandar i Zoran, dok su kod žena na rang-listi Marija, Milica i Snežana.

Najčešća imena koja su deca u Nišu dobijala od 2001. do 2011. godine, kad je reč o devojčicama su Anđela, Milica, Ana, Teodora, Sara, Jovana, Anastazija, Iva i Natalija. U istom periodu, kod dečaka su dominirali Nikole, Luke, Alekse, Lazari i Konstantini.

Pre toga, u različitim vremenskim razdobljima dominacija nekih imena i kod dečaka i kod devojčica se menjala, pa je tako na primer, Snežana bila “kraljica” od 1960. do 1966. godine. Slično je i kad je reč o muškom rodu. Dragan i Zoran bila su dva najčešća imena od 1951. do 1968. godine, a razlika je bila samo u tome što je u jednom periodu Dragan bio na prvom, a Zoran na drugom mestu i obrnuto.

SRBIJAMILICA je najčešće žensko ime u Srbiji. Drugo je Jelena, a treće Marija. Ime Dragan je “na čelu” muških imena, drugo je Milan a treće Aleksandar. Od ukupno 168 opština u Srbiji, Milica je najčešće ime u 84, a Dragan u 87. U 49 opština, ova dva imena su na prvom mestu. Prezime Jovanović je vodeće u 76, Petrović u 17, a Nikolić u šest opština.

Zanimljivo je da su u vremenu Drugog svetskog rata i odmah posle njegovog završetka, najčešća ženska i muška imena bila Slobodanka i Slobodan. Najrasprostranjenija prezimena u carskom gradu su Jovanović, Stojanović, Đorđević, Nikolić…

Jelena i Dragan su takođe ubedljivo najpopularnija imena i u susednoj opštini Aleksinac. Kod žena tamo slede Milica, Mirjana, Marija, a kod muškaraca Zoran, Aleksandar i Milan. Sve do 1971. kao i u poslednjoj deceniji ime Jelena nije bilo među 10 najpopularnijih u ovom delu Pomoravlja. Slično je i sa imenom Dragan, kojeg nije bilo među prvih deset u poslednjih 30 godina, ali je popis pokazao da nikada nije izašlo iz mode.

Prezime Đorđević je najčešće na teritoriji ove opštine, a iza njega su Stojanović, Petrović, Jovanović, Stanković i Nikolić.

 

ESMERALDA I BRUS LI

U VREME emitovanja latinoameričkih serija u ovom kraju su roditelji, doduše u retkim slučajevima, žensku decu nazivali Kasandra, Esmeralda, Ljovisna. Poslednjih godina opredeljuju se za Emu, Laru, Lunu, Doroteu, a postoji i Avionka. Romi su muškoj deci davali imena Maradona, Sandokan, Kenedi, Elvis, Džems Din, Mišel, Brus Li. U nekoliko desetina slučajeva kasnije kad odrastu sinovi ili ćerke menjali su ovakva i slična imena u Matičnoj službi, uz cenu od oko 2.000 dinara.

 

I dalje daju imena po Sandokanu i Kasandri | Reportaže | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s