Zavera protiv dobrih knjiga?

 Gojko Božović

ČINjENICA da pola godine kasni državni otkup knjiga za javne biblioteke pokazuje u kakvoj se dramatičnoj situaciji nalazi kultura u Srbiji. Biblioteke su bez novih knjiga, pozorišta bez novih predstava, muzeji bez publike, film bez podrške, galerije bez osnova održivosti. Kultura kod nas odavno opstaje na entuzijazmu, ali sve to traje suviše dugo da entuzijazam ne bi bio potrošen.

Ovo za “Novosti” kaže Gojko Božović, pesnik, književni kritičar i direktor “Arhipelaga”, izražavajući ogorčenje svih izdavača i mnogih bibliotekara što su do sada, prvi put, u poslednjoj deceniji, ostali kratkih rukava. To se, svakako odnosi i na mnogobrojne čitaoce, članove biblioteka, a ima ih nekoliko stotina hiljada, koji su uskraćeni za nove naslove. Ističući da je odgovornost Ministarstva kulture za to što otkup knjiga nije raspisan na vreme i što nije završen pre nekoliko meseci, Božović postavlja pitanje:

– Da li je potrebno da neko donese edikt za biblioteke kako bi bila sprovedena ova aktivnost od najvišeg kulturnog i javnog interesa koja se podrazumeva? Podsećam da je reč o otkupu knjiga objavljenih u 2012. godini. Većina biblioteka nije u situaciji da kupuje nove knjige, a i većina lokalnih samouprava ne ispunjava obaveze prema bibliotekama u skladu sa standardima.

Otuda, zapravo, jedan vitalno važan sistem javnih institucija kao što su biblioteke jedva funkcioniše. Čak i kada bi sada bio raspisan konkurs za otkup, koji je morao biti raspisan najkasnije u decembru prošle godine, on ne bi mogao biti sproveden pre početka leta, niti bi mogao biti otklonjen dobar deo štete koja je već učinjena bibliotekama i čitaocima.

Podsećajući da otkup knjiga spada u elementarnu (zakonsku) obavezu Ministarstva kulture, Vladislav Bajac, pisac i direktor “Geopoetike”, za naš list, kaže:

– Opravdavanje da novca nema nije nikakav izgovor: u pitanju je izuzetno mala svota. Tim gore po Ministarstvo kulture, koje nije uspelo da se u budžetu izbori ni za tolicnu svotu….

PO NAJVIŠIM KRITERIJUMIMAU meĐuvremenu su se, podseća Gojko Božović, pojavile i nove knjige, ali je pravo pitanje kada će se one, s obzirom na sadašnje prilike, uopšte naći u većini javnih biblioteka u Srbiji. 
– Otkup knjiga mora biti zasnovan na najvišim i proverljivim kulturnim i umetničkim kriterijumima i on mora biti garancija da će sve vredne knjige na srpskom jeziku biti dostupne u svim javnim bibliotekama u Srbiji. Otkup knjiga ne sme biti motivisan tržišnim razlozima ili zabavljačkim i komercijalnim strastima, već isključivo kulturnim razlozima. Ali da bi ispunio takve zahteve, otkup mora da bude raspisivan pravovremeno, da počiva na odgovarajućem budžetu, ali najpre na jasnim, visokim i proverljivim kriterijumima. U ovoj situaciji, nužno je da hitno bude raspisan konkurs kako bi biblioteke dobile vredne nove knjige bez kojih je njihov rad jedva moguć. …

 

Zavera protiv dobrih knjiga? | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s