Pešter: Majka ostavila četiri ćerke

ŽIVOT se surovo poigrao sa sestrama: Belmom (10), Almom (8), Aminom (7) i Amrom (6) Leković iz Reževića na Pešteru koje su pre pet godina, božijom voljom, ostale bez oca Nusreta, a od pre deset dana, njenom bezobzirnošću i bez majke Rukije.

Samo nekoliko meseci nakon što se rodila najmlađa Amra, otac Nusret je preminuo, devojčice su živele i rasle sa majkom Rukijom, koja je nedavno, nakon što je rasprodala krave i drugu stoku, „sela u nepoznata kola“ i bez pozdrava i objašnjenja – otišla. Deci ništa nije rekla, niti im je bilo šta ostavila, ni hrane bar za jedan dan. Saznale su da se udala u peštersko selo Krće i do sada im se nijednom nije javila.

Deca su ostala sama u kući, gladna, prljava i zapuštena, a da nije bilo stričeva i strina, koji žive u blizini, ko zna šta bi se sa njima dogodilo. Kada su iz centra za socijalni rad u Tutinu došli da ih obiđu i u Tutin ili Novi Pazar da ih odvedu, deca su vrištala, nisu htela nikud iz svoje kuće. Na kraju je pala odluka da o njima, bar privremeno, dok se sva papirologija ne završi, brinu najbliži rođaci.

Nismo hteli da se deca, koja su rasla sa nama ovde, potucaju negde po belom svetu, bez ikoga svoga. Svi živimo teško, ja imam četvoro dece. Ali brinuću, sa drugom njihovom strinom i stričevima koliko god budem mogla i umela, kao o svojoj deci – kaže Emira Leković, strina četvoro mališana koja je preuzela i ulogu njihovog formalnog staratelja.

ĐACI-PEŠACI MADA su ostali i bez majke, i mada do škole pešače i po sat vremena, mali Lekovići su uglavnom dobri đaci. Uprkos nevolji koja ih je snašla, ne izostaju sa časova, pišu domaće zadatke i trude se da nauče zadate lekcije. Svemu tome doprinos daju i njihovi najbliži rođaci.

Pešter: Majka ostavila četiri ćerke | Reportaže | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s