Зашто и ове године није додељена књижевна награда „Матијевић“?

Књижевна награда „Матијевић“ основана је у знак сећања на песника, прозног писца, критичара, есејисту и преводиоца, др Шпира Матијевића (1943-1993), који је  трагично изгубио живот у ратним околностима у Тузли.
Године 2007. основана је Фондација „Др Шпиро Матијевић“, а њен оснивач и председник је пишчев брат, сада водећи привредник у области месне индустрије Петар Матијевић.
Награда се  додељивала  – у новчаном  износу од 10.000 евра у динарској противвредности, на дан рођења настрадалог писца, 24. фебруара.

Ове године награда још увек није додељена; шпекулише се да неће ни бити додељена из разлога који још увек нису доступни јавности…

Штета…

Последњи добитник ове књ. награда је Проф. др Јован Делић  за књигу „Иво Андрић, мост и жртва“. Жири, који је радио у саставу: Иван Негришорац (председник), Селимир Радуловић и Ђорђо Сладоје, одлучио је да за најбољу књигу у 2011. години прогласи Делићеву књижевно-историјску студију, у издању „Православне речи“ из Новог Сада и Музеја града Београда из Београда.
У образложењу је наведено да, пишући „књигу дубоке оданости Иви Андрићу, којом је обележена стогодишњица првог објављеног рада овог писца и педесетогодишњица његове Нобелове награде, Делић није тежио монографској целовитости, него је на одабраним делима утврђивао нека семантичка и поетичка чворишта од суштинског значаја за пишчев опус у целини“.
„У тим чвориштима он је препознавао и неке од упоришних тачака целе српске културе, па се јасно стиче увид да је Андрић природни, у модернистичком контексту обновљени, настављач оног најбољег што је наша култура дала – настављач народне поезије и Његоша“, оценио је жири.
Чланови жирија су подсетили да је књижевно-историјска и критичка делатност Јована Делића сва у знаку пуне посвећености великим српским писцима, почев од Вука Караџића, преко Данила Киша и Милорада Павића, па до Иве Андрића и Ивана В. Лалића.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s