Критичар: Мр Трчомочолог / Белатукадруз

(Из Прашњавих рукописа)

знак препознавања, з

знак препознавања, з

__________________________Предвидео сам много тога, дијагностификовао у “Влашкој гозби 1 – 3”, припремио терен за превредновања; тога су се поплашили. Предвидео сам и “вампирске зубе”; махера и махерода. Учинио сам и више него што треба; сад чиним оно што се мора; разобличавам најподмуклије варалице…
________

….
…Нештампани рукописи су понекад опаснији од штампаних. Никако да им уђеш у траг, а они врте, буше, поткопавају темеље друштва. Зато је, можда, најбоље ухватити писца онда када се спрема да дело почини. Само, за то треба имати и телепатију; ништа без телепатије….
 
Ђорђије Вуковић : ДРУГА СТРАНА, Филип Вишњић, Београд, 1985, 112 стр; проза Поетика и криминалистика, стр. 61

Ето, можда, делимичног одговора на питање постављено у последњој реченици,  претходног параграфа. Да је “критичар” прочитао роман  “Доктор Смрт” до краја, открио би то, ако већ нема времена и воље да чита књиге својих даровитих вршњака.И клонио би се, као ђаво Крста, инсинуација о некаквим фантомским рукописима!

Значи, није прочитао а критикује! Довија се да докаже – највећу лаж на свету – како је роман “Доктор Смрт” “прештепан” “из нискобуxетских латиноамеричких сапуница”!  Каква кратка памет! Па нису сви читаоци његовог часописа такви, каквим их сматра велеумни критичар и сасма оригинални тумач Трчомочологије – да му поверују на реч тек тако; зар је мали број оних који ће, прочитавши његову виц – критику, потражити књиге које “куди”?

Кад такви читаоци буду прочитали “Влашку гозбу”, или  роман “Доктор Смрт”, видеће, наравно, да у тврдњама и куђењима, феноменолога  жабологије , и сасма оригиналног тумача Трчомочологије, друга Трчомочолога,  има доста тога – чега нема и никада није било међу “номадима лепоте”.

Сви се његови критички ставови своде на малу освету, која му се, ево, враћа као бумеранг.

Боље би било да је ћутао, овако је добио баш оно што није ни сањао да ће добити. И тек ће добијати (верујем) од мојих читалаца кроз време…? (А и од његових!)

Паметније би било да се окани пословица и  коза! Ако му је већ потребно чудо, онда боље да се позвао на – јарца Срлета, тј. чудо свога завичаја.Политика је о томе известила, и то избиљно…Па пошто је нашем феноменологу жабологије завичај врло битан, (је л’ да, тамо црпе градиво за своју оригиналну књижевнокритичковицкасту жабологију?), нека се њиме искреније позабави у својој парохији! Уста су му пуна, не више жаба, већ  – латиноамеричких серија! Зар се тим кичерајем у последње време бави сваког поподнева? Има и бољег начина да се време потроши!

* *

Замислите, могао сам да умрем а да не сазнам, чиме се све овај некадашњи перспективни књижевни критичар и ауторитативни  жабогутач бави : телепатијом! Он је у стању да види на толико километара раздаљине како неко мокри! Магистар телепатије и Трчомочологије (нове књижевнонаучне дисциплине, која по смелости превазилази и доктора Винавера, чувенога Пантолога) пребацује ми, како трчим уз руду, како се – извинте због овога – олакшавам, “у трку”, “квасећи по другима”, што су зар не, све “тврди” књижевнонаучни појмови, које су му утувили у главу на последипломским студијама, зар, који његови ментори?…

Испостави се, после свега, да сам у великој заблуди, када је реч о тобожњем “књижевном” “пријатељу”! Испостави се да он никада није уз ветар, него низ ветар; да не трчи као ждребе пред руду, и да је стручњак да оно чини, као што пас то з…..а  у  парку стабло, стојећи, не трчећи! Занимљиво  “књижевно” откриће.

Ето чиме је опседнут неко за кога сам мислио да је песник, кога сам поредио са Бродским: запишавањем!

Да поновим речи којима се завршава мој есеј о “Станици у пустињи” Бродског, речи над којима се “олакшао”, по кратком поступку:

“Бродски као да је предосећао, и јесте, да ће пустиња проћи. А Игњатовић говори о крајњем исходу свеопштег опустошења. Игњатовић је без разлога веома занемарен песник, али метафизички песник, упркос томе што се чини да је обележен  бразготинама соц. метафизике, и странице , из пустиње говоре о човеку који је стављен на искушење, у коме, у пустињи, као песник није поклекнуо, већ као да је ојачан познатим Христовим питањем :   „Шта користи човеку да сав свет задобије а душу своју изгуби?“ “

Овог тренутка повлачим претпоследњу реченицу овог пасуса. Споменути песник  инаџијски се потрудио да ме увери да је, стављен на искушење, у пустињи, ипак поклекнуо…Због чега? Шта му вреди ако и сав свет задобио кад је душу своју изгубио?!

* *

Неразумне речи се враћају као бумеранг. Мислећи да описује мене, уверљиво је описао самога себе:
наткомпензација“, лечење властите психе и сујете.(…) ”

Да ли се такве гадости дешавају и у најмрачнијим винским подрумима Балкана?

У животу и књижевности је тако – даје ко има да даје.

О “Трговцима светлошћу” је написао, по службеној дужности, пар контраверзних и бомбастичних реченица ; о “Ујкином дому” чак ни толико!

Није ми жао, никад се нисам наљутио због тога, не; већ сам написао  “Свака птица лети своме јату!”

Дакле, нисам љут на писца познатијег по жабама које му улећу у уста! Ако сам на некога уопште љут, љут сам на самога себе. Пре свега зато, што нисам био опрезнији почетком деведесетих минулог века, када је реч о избору друштва

Он је изгубио оно основно самопоштовање према себи (и према другима), због чега би требало да буде љут на самога себе и да се завуче у мишију рупу.

Понављам, не љутим се због инсинуација и измишљотина које је вешто и перфидно “надробио” у свом чланчићу на свом ћепенку… Постоји CORPUS DELICTI, у овој књизи, као огледало том његовом провидном покушају да ме представи као књижевног идеолога!  …

_________      Покушали су да ме спрече: али… итд. Написао сам књигу о томе; можда је и штампам, ако прикупим новац за штампање? Јер, ја спадам у оне писце које више ни пријатељи не штампају. А држава? Каква држава? Какви издавачи? Све „стубови“ некултуре,   све тројансци, тј. тројански коњи…

 

ЛеЗ 0005732   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s