Душа Србије: Да ли је утакмица завршена, да ли су резултати коначни / Пушоњић

…..

Краљ Петар Други

Краљ Петар Други

Резултат утакмице, рекло би се, постао је свима очигледан. До јуче бунтовни и горопадни Срби успешно се опорављају од сопствених карактерних особина. Поражени на свим пољима постали су некако смернији, питомији. Једном речју – европскији. Последња џомба на углачаном европском тлу као да се запеглала, непокорна и дивља балканска звер коначно је укроћена и припитомљена, након пуна два века примене хуманистичких концепата патворених у мисаоним лабораторијама Западне Европе, почев од Доситејевог просветитељства, преко југославизма, социјализма, комунизма, све до савременог неолиберализма и глобализма.

Велики мајстори масонских ложа могу да одахну. После двеста година стрпљивог подземног рада експерименат је успео. Непредвидљиви, загонетни, ирационални Срби, некултурно поносити, храбри и аутентични, сваким даном све мање личе на себе. Уочљива је пријатна промена у понашању, све је више нормалних, који се на сваки помен прошлости, традиције и светиња учтиво застиде пред странцима, Словенцима и Хрватима, уз извињавајући осмех.

Па ипак, упркос све евидентнијим променама у Србији на челу са демократском владом, проевропском интелектуалном елитом и ‘‘опамећеним’‘ народом који је ирационална начела чојства и јунаштва заменио рационалним начелима економског благостања и слободног живота неоптерећеног вишим смислом, да се наслутити нешто налик на роптање, нека тиха побуна у бићу народа која још није добила своју јасну и видљиву артикулацију.

Да ли је утакмица завршена, да ли су резултати коначни, питају се Велики Мајстори….

Извор (Видетзи више) : http://www.srpskilist.net/vesti/dusa-srbije

 

ЛеЗ 0005746 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s