А ко је овај вуновлачар?…/ Радомир Батуран

 А ко је овај вуновлачар? Злосрећна српска дијаспоро, зар нас он представља и заступа? Краљевић Марко ”по трећи пут међу Србима” сигурно ће га реконструисати у њиговој актуелној реконстукцији Владе. –  Р. Б.

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/zemljo-otvori-se-ili-ima-li-srba-u-vladi-srbije-q.html

Политички живот

Хашим Тачи као филмски продуцент – има ли Срба у влади Србије?

Мара Вучковић 

Радња се дешава на Косову деведесетих. Србин прерушен у албанског сељака одлази у упориште ОВК да набави лек, који ће спасти његовог пријатеља цивила. Добија тражени антибиотик, али у повратку наилази на српске полицајце који га убијају, мислећи да је у питању албански сељак.

Ово није „њузнет“, већ сценарио за филм, који је функционер Владе Србије, заменик директора Канцеларије за дијаспору Александар Влајковић послао трговцу органима Хашиму Тачију и од њега тражио паре за снимање филма према горе наведеној причи. Ту је и љубавни троугао, воле се Македонац и Албанка, а Србин њихов пријатељ, је тајно заљубљен у исту Албанку.

Влајковић је овај сценарио и допис, који је написао на меморандуму Владе Србије, тј. њене Канцеларије за дијаспору, потписујући се својом државном функцијом насловио на Славишу Петровића, заменика такозваног премијера такозване државе Косово. Изражавајући захвалност Петровићу што се сусрео с њим и разговарао о пројекту, Влајковић у допису наводи да филм има „не само уметничку вредност, већ и политички значај“. Скандал су објавиле Франкфуртске вести, и то тако што им је прича прослеђена из Тачијевог кабинета.

„Најлепше Вас молим да са овом иницијативом лично упознате премијера, г. Хашима Тачија, јер би његова подршка била од пресудног значаја у овом тренутку и могла би да буде гарант реализације филма. У филму би били ангажовани најистакнутији ствараоци региона, а могли би бити обухваћена и нека светска глумачка имена, попут Монике Белучи, омиљене на Косову“, написао је Влајковић.

Он, даље, тврди да би филм финансирао и Европски филмски фонд и прогнозира да би остварио успех широм света.

„Високо ценећи мировне напоре које чине Влада Србије и господин Тачи са својим сарадницима, дубоко сам уверен да би оваква сарадња могла да буде увод и у друге облике сарадње и да послужи унапређењу свеукупних односа Албанаца, Срба и Македонаца, односно бољем животу наших људи“. Писмо, које је послато 19. јуна, завршава речима: „Господину Тачију и Вама желим успешне разговоре у Бриселу“.

Дакле, све је добро смишљено, „косовско-српско-македонска“ копродукција, аболирање ОВК, која спасава цивиле, злочиначко понашање Срба, који не само да пуцају на ненаоружаног албанског сељака, већ убијају свог. Шира међународна подршка обезбеђена, профит загарантован. Европски фестивали, авиони, камиони. Већ виђено.

Кога брига за злоупотребу државне функције зарад стицања материјалне користи и брукања државе и народа, које цену нема? Како су Франкфуртске вести писале, нико из Владе није упознат с акцијом њеног функционера Влајковића. Канцеларија за Косово се оградила, а ни у Министарству културе нису чули за фамозни пројекат снимања филма у копродукцији с такозваном косовском кинематографијом.

Мољакање Тачија да финансира антисрпски филм није једини скандал који се везује за овог напредњачког кадровика. Његово име истакло се и у афери намештања конкурса за руководиоце Канцеларије за дијаспору, када је за шефа у Сектору културе тражен Природно-математички факултет, тј. астроном. Лист Ало је писао да је баш то место Влајковић наместио својој девојци коју је најпре запослио на уговор у Канцеларији. Познат је и као истакнути „светски путник“, који је на име дневница само у фебруару месецу узео преко 220.000 динара.

Да видимо баш да ли ће њега и осталих Влајковића да се сети велики вођа сад кад буде спроводио озбиљну реконструкцију Владе. Или је он можда за награду због развијања добросуседских односа с тзв. Косовом?

ЛеЗ 0005744  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s